21/08/2023

Waarom Nepal hét land is voor een reis met diepgang

Wist je dat Nepal dé plek is voor een reis vol diepgang, spiritualiteit en persoonlijke groei? Ik kan oprecht zeggen dat ik dit land verliet als een ander mens dan toen ik aankwam.

Ben jij op zoek naar jezelf, wil je jezelf op een dieper niveau leren kennen of ben je gewoon toe aan me-time?

Ga naar Nepal!

In dit blog deel ik dé 8 redenen waarom Nepal dé place to be is om te bezoeken voor een reis met diepgang.

Geschatte leestijd: 14 minuten

1. Nepal ademt spiritualiteit

Zodra je land op de luchthaven word je verwelkomd door een groot Boeddhabeeld met de tekst “welkom in Nepal, het geboorteland van Boeddha”!

Aangekomen in de straten van Kathmandu komt de geur van wierook je tegemoet en zie je letterlijk op iedere hoek van de straat tempels, Boeddhabeelden, hindoegoden, Tibetaanse singingbowls, edelstenen, gebedsvlaggen en spreuken over geluk, het leven, energie en het universum.

Spiritualiteit is onderdeel van het Nepalese dagelijks leven

Religie is diepgeworteld in het dagelijks leven, en veel zaken die bij ons als ‘spiritueel’ worden beschouwd, zijn hier eenvoudigweg een normaal onderdeel van het dagelijks leven. Zo is je geboortenaam afhankelijk van de astrologische stand van de planeten en andere natuurkrachten, wordt geleefd naar de cyclus van de maan en gelooft men in reïncarnatie, karma en leven na de dood.

Op straat lopen, behalve koeien en honden, ook schaarsgekleede sadhoe’s met as van overledenen op het gezicht en een drietand in de hand en mensen met tikka’s op hun derde oog. Tot slot zijn neus piercings hier geen modetrend maar een sieraad met betekenis.

Van kleuters met een schattig knopje tot bejaarde vrouwen met neuzen en oren vol ringen: het is eerder regel dan uitzondering. En I love that!

Demonen verjagen en voorvaders vereren: een dagelijkse aangelegenheid in Nepal

De hele dag door worden er offers gebracht om de goden en voorouders te eren, en om demonen gunstig te stemmen of te verdrijven. Kortom; de magische en mystieke kant van het leven is voelbaar in de straten van Nepal.

Tussen het getoeter van voorbijrijdende scooters en auto’s en het gerinkel van riksja’s door hoor je oosterse muziek en mantra’s en groet iedereen elkaar met Namaste.

Namaste, dat zeg je toch normaal gesproken na een yogales? Inderdaad!

Namaste betekent zoiets als: het licht in mij ziet het licht in jou.

En zeg nou eerlijk, dat is toch veel leuker dan ons oersaaie “hallo”?

LEUK WEETJE:

De Nepalese kalender is gebaseerd op de cyclus van maan in plaats van de zon, zoals die bij ons in het westen.  Dit betekent dat een maand 28 dagen heeft en dat het in plaats van 2023 nu 2080 is. Volgens de Nepalese kalender ben ik geboren op 13 oktober 2043 in plaats van 26 januari 1986.

Geinig he?

2. Nepal barst van ancient wisdom, tradities, ceremonies & rituelen

Het zal je niet verbazen na het lezen van punt 1, maar het dagelijks leven in Nepal is doordrenkt met religie. De godsdienstbeleving bestaat uit een mix van hindoeïsme en boeddhisme. Aangevuld met aspecten uit het animisme, sjamanisme, voorouderverering, de Tibetaanse bonreligie, tantra, vajrayana en het lamaïsme.

Wat bijzonder is, is dat veel elementen uit deze diverse stromingen in Nepal met elkaar verweven zijn. Bovendien hebben de verschillende bevolkingsgroepen, zie punt 5, hun eigen tradities, rituelen en ceremonies Het is dan ook een ratjetoe van samengesmolten Oosterse filosofieën, wijsheid, religies, ceremonies, rituelen en tradities.

Als je, net als ik, honger hebt naar levenskunst en een fascinatie hebt voor eeuwenoude wijsheden en filosofieën dan kun je in Nepal je lol op.

✨ Waarschuwing: er is zoveel te zien en het is soms zo ingewikkeld dat je aan 1 vakantie nooit genoeg gaat hebben.

➡️Tip: Bezoek de Pashuputinath Tempel in Kathmandu!

Aan de kade van de Bagmati rivier naast de Pashupatinath Tempel vinden elke dag crematies plaats die je kan bijwonen. Een bijzondere confrontatie met de vergankelijkheid van het leven. De crematie die ze in Nepal overigens niet zien als het einde, maar als een nieuw begin. Lees hier de blog die ik over deze bijzondere tempel schreef.

In onderstaande podcast deel ik hoe ik deze crematies ervaarde:

My Master Journey de podcast- aflevering 17: het bijwonen van een crematie bij de Pashupatinath Tempel in Kathmandu

3. Nepal = de himalaya!

Nepal wordt ook wel het dak van de wereld genoemd vanwege haar ligging aan de voet van de Himalaya. Je weet wel, die immense bergketen, tussen China, Tibet, Nepal en India. Je kent vast ook de naam “Mount Everest” wel. Nou, die is dus in Nepal, net als 8 andere van de 10 grootste bergen ter wereld.

De magie van de Himalaya

Volgens de Nepalese bevolking is de Himalaya het thuis van verschillende goden en godinnen. Er gaan tal van mythische verhalen rond en menig meester schijnt er verlichting te hebben bereikt.

Los van de magische verhalen en de al dan niet spirituele betekenis, weerspiegelt dit gebergte vooral de immense kracht van de natuur.

MasterJourney_AnnapurnaBC
Annapurna Basecamp april 2023: deze trekking was lifechanging!

Je voelt de kracht van de Himalaya door je eigen aderen stromen

Al trekkend door de Himalaya heb ik me nog nooit zo verbonden gevoeld met die natuurkrachten. Een gevoel van eenheid met alles wat is. Alsof je de kracht van de Himalaya door je eigen aderen voelt stromen. Letterlijk het gevoel van “on top of the world” zeg maar.

Reden genoeg om een ticket naar Nepal te boeken

Ik kan met geen pen (of toetsenbord) beschrijven hoe transformerend mijn trektochten door de Himalaya zijn geweest. Als je niet geïnteresseerd bent in spiritualiteit, cultuur of ancient wisdom, zou je alleen al hiervoor a-la-minute een ticket naar Nepal moeten boeken.

Trust me; het is lifechanging.

Oh ja, als je meer wil weten over de magie van de Himalaya, luister dan naar deze podcast die ik erover heb opgenomen.

4. Nepal brengt je terug naar de eenvoud en dat wat echt belangrijk is

Nepal is een ontwikkelingsland (echt waar, het staat tussen landen als Niger, Jemen, Soedan, Oeganda en Afghanistan in de lijst van landen met een ontwikkelingsachterstand). Sterker nog: in Nepal woedde tussen 1996 en 2006 was Nepal een burgeroorlog, waarin meer dan 12.000 mensen om het leven zijn gekomen. 

Al reizend door Nepal lijkt het soms ook werkelijk alsof de tijd hier heeft stil gestaan.

In veel opzichten lijken ze 100 jaar achter te lopen op de ontwikkelingen in het westen. Zet je schrap voor stroomuitval, momenten zonder mobiel internet, wasjes die op de hand worden gedaan, koude douches, hurktoiletten en vrijwel overal onverharde wegen. Een reis van 200 km duurt zomaar 6-8 uur. Of langer als je pech hebt. Lekke banden zijn eerder regel dan uitzondering (wat logisch is als je de wegen ziet).

Nepal laat zien hoe geweldig goed wij het hebben, maar ook hoe eenvoudig het leven kan zijn. Ik heb werkelijk geen Nepalees gezien zonder een glimlach, vriendelijkheid en dankbaarheid. Iets wat veel van de mensen in het westen verleerd zijn. Op straat wordt er muziek gemaakt, begroeten mensen elkaar, en als alleenreizende westerse vrouw (die in vergelijking met de inwoners van Nepal rijk is), heb ik me geen moment onveilig gevoeld.

Nepal laat zien hoe geweldig goed wij het hebben, maar ook hoe eenvoudig het leven kan zijn. Ik heb werkelijk geen Nepalees gezien zonder glimlach, vriendelijkheid en dankbaarheid. Iets wat veel van de mensen in het westen verleerd zijn. Op straat maken mensen muziek, groet men elkaar en ik heb me als alleenreizende westerse (en in vergelijking met de inwoners in Nepal rijke) vrouw geen seconde onveilig gevoeld.

Nepal brengt je terug naar de eenvoud en laat zien dingen dat veel dingen waar wij ons druk over maken eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn.

En dat is een geweldig inzicht! 

Wil je echt terug in de tijd? Breng een bezoek aan het authentieke middeleeuwse Bhaktapur, zie mijn Nepal tips hier.

In Nepal worden buffels gebruikt voor de landbouw
Terug in de tijd in Pokhara
Ochtenden in Nepal

5. De culturele rijkdom van Nepal verruimt je horizon en perceptie

Ondanks de mengelmoes aan religies is Nepal overwegend Hindoe (ruim 80%) en was het lange tijd zelfs het enige hindoe koninkrijk ter wereld. Dat betekent ook dat, hoewel officieel afgeschaft sinds 1963, het hindoe kastensysteem nog steeds verankerd is in de verdeling van de maatschappij.

Verder is Nepal met haar meer dan 35 volkeren een land vol culturele schatten. De verschillende tribes hebben verschillende talen, kleding en elk zo hun eigen tradities, rituelen, geloofsovertuigingen en bijzonderheden.

Een bijzonder verhaal over de Newari’s

In de Kathmandu Vallei, en dan met name in de koningssteden Patan & Bhaktapur, leven veel mensen van de Newarikaste.

Al wandelend door deze koningssteden zag ik veel bejaarde Newarivrouwen met grote venster tatoeages op hun kuiten. Na een zoektocht op internet begreep ik dat deze tatoeage een symbool van kracht representeert. En (uiteraard) heeft dit ook een spirituele betekenis: het venster beschermt tegen kwade geesten en is een aandenken voor een volgend leven.

Kumari: een levende godin

Ook bijzonder: uit de Newari kaste wordt de Kumari gekozen. Een meisje tussen de 3 tot 5 jaar die wordt vereerd als levende godin, omdat zij de reïncarnatie van hindoe- godin Talelju zou zijn. Tot haar menstruatie wordt dit meisje door heel Nepal aanbeden. Een Kumari meisje gaat niet naar school maar geeft de hele dag zegeningen. Ook mag ze niet lopen en wordt ze overal heen gedragen.

Er zijn er allerlei selectiecriteria waar een Kumari aan moet voldoen. Zo zijn er astrologische selectiecriteria en maar liefst 32 fysieke criteria waar de levende godin aan moet voldoen.

Zo zou haar stem zo zoet als eend moeten zijn, haar borst zoals dat van een leeuw en haar wimpers zoals die van een koe. Verder moet ze dapper zijn en om dat te testen werd de aankomende Kumari opgesloten in een donkere ruimte en de hele nacht blootgesteld aan de koppen van offergeiten en koeien. Inmiddels zou dit zijn afgeschaft. Niemand weet precies hoe de Kumari nu gekozen wordt, met het is een hele officiële en belangrijke aangelegenheid.

Het is absoluut verboden dat een Kumari bloedt want bloed wordt gezien als onrein binnen het Hindoeïsme. Zodra ze menstrueert wordt er daarom een nieuwe Kumari gekozen. Er gaan mythes rond dat wanneer een Kumari meisje trouwt, de man vroeg zal sterven.

In totaal zijn er 10 Kumari meisjes in Nepal, waarvan 9 in de Kathmandu vallei. Maar net zoals met “De Sint” is er 1 echte; zij woont in Durbar Square in Kathmandu. Je snapt dat haar spotten je geluk brengt voor de rest van je leven ;).

Als je meer wil weten over Kumari’s lees dan lees dit verhaal van een voormalig Kumari meisje, wie ook een autobiografie schreef.

Bezoek aan een levende godin; de Kumari in Patan, Kathmandu Vallei

Een reis door je eigen perceptie

Het interessante aan het ontdekken van andere culturen en hun gebruiken is dat het je na doet nadenken over wat je zelf als normaal beschouwt. De culturele rijkdom van Nepal verruimt je blik op veel verschillende vlakken en vormt een ware ontdekkingsreis door je eigen perceptie.

Lees ook: Chhaupadi in Nepal

6. Nepal is het geboorteland van Buddha

Deze plek mag natuurlijk niet ontbreken in het rijtje. Boeddha is geboren in het zuidelijke Lumbini, en Lumbini is daarom een bedevaartsoord voor pelgrims van over de hele wereld. Als je geïnteresseerd bent in de boeddhistische levensfilosofie, breng dan zeker een bezoek aan Lumbini. In dit blog kun je alles lezen over Lumbini, van tips tot algemene informatie.

Boeddha Purnima

Toevallig was ik precies in Lumbini tijdens Boeddha Purnima, de geboortedag van Boeddha (maar tegelijkertijd vieren ze die dag ook zijn sterfdag en de dag van verlichting). Je kunt het maar één keer meemaken. Boeddha Purnima is de belangrijkste dag van het jaar voor boeddhisten en het wordt in heel Azië gevierd. In Lumbini zijn op die dag de tempels prachtig versierd en zijn er speciale ceremonies, festiviteiten en rituelen. Boeddha Purnima valt samen met de eerste volle maan van het nieuwe astrologische jaar, en als je reisplanning toevallig zo uitkomt, zou ik zeker aanraden om tijdens deze periode te gaan.

➡️ Deze website verteld meer over Buddha Purnima

De Maya Devi tempel is de belangrijkste tempel van Lumbini

7. Nepal zit barstensvol gelijkgestemden

Nepal trekt een specifiek soort reiziger aan. Over het algemeen vind je in Nepal avontuurlijke mensen met een interesse in spiritualiteit op een reis met meer diepgang ;).

Dus als je in een guesthouse of restaurant binnenstapt, of waar dan ook naartoe gaat, zul je omringd zijn door gelijkgestemden. En wat is er leuker dan ervaringen met elkaar te delen?

Voor mijn gevoel zijn de reizigers die naar Nepal gaan overigens ook wat ouder dan de doorsnee Azië backpacker tussen de 20-25 jaar. Ongetwijfeld speelt het gebrek aan een bruisend nachtleven hierbij een rol.

8. Nepal is een feestje voor je mind, body & soul

Als hekkensluiter van het rijtje: Nepal, vooral Pokhara, biedt tal van locaties voor yoga, meditatie, klankgenezing en meer. Met ecstatic dance-evenementen en kirtan-avonden is het werkelijk een feest voor je geest, lichaam en ziel.

Als je nog niet zen genoeg bent door de prachtige natuur, de gedwongen offline momenten en de spirituele energie die door het land heen raast, wandel dan een yogalesje in.

Met een beetje geluk doe je yoga in Nepal namelijk met uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van Himalaya.

Namaste!

Conclusie

Nepal is wat mij betreft dé plek voor een reis met diepgang, persoonlijke groei en spiritualiteit.

Ben je daar niet naar op zoek? Ook dan kun je nog steeds met een gerust hart naar Nepal gaan. Het land heeft namelijk nog veel meer te bieden dan dat.

Het is gewoon een prachtig land die het bezoeken meer dan waard is!

Ben jij weleens in Nepal geweest en wat zijn jouw ervaringen?

Laat het weten in de comments! Ook tips zijn van harte welkom 🤗

Lees ook: Mijn Nepal Journey; mijn tips voor jouw trip naar Nepal

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *