24/08/2023

Nepal tips voor een reis met diepgang: My Nepal Journey

Ik was de afgelopen vier maanden op reis in Nepal. Een reis vol diepgang, spiritualiteit en persoonlijke groei! In dit blog deel ik mijn allerbeste Nepal tips met jou.

Bekende en minder bekende plekken, die je wat mij betreft niet over mag slaan op jouw reis door het prachtige Nepal. 

Lees je mee?

Geschatte leestijd: 15 minuten

Nepal tip 1. Maak een trekking door de Himalaya

Je kan niet naar het dak van de wereld gaan zonder daar een trekking te hebben gemaakt. Met de Mount Everest, Annapurna en het Mustang gebied is Nepal een ware droom voor mensen met een voorliefde voor bergen, hiken en natuur. 

En heb je die voorliefde van tevoren niet, dan zal Nepal ervoor zorgen dat je het ter plekke ontwikkelt.

Voor mij waren beide trekkings echt ongelooflijk transformerend. Ik kan wel zeggen; lifechanging. 

Ik heb Annapurna BaseCamp (ABC) trek en Mardi Himal-trek gedaan en ik kan niet kiezen welke mooier was. Trekkings met elkaar vergelijken is zoiets als appels met peren. Het heeft geen zin! 

Beste seizoen voor het maken van een trekking

Het beste seizoen voor het maken van een trekking is maart-juni en september tot november. Voor een gemiddelde trekking ben je gemiddeld 5 tot 10 dagen onderweg. Heb je niet zoveel tijd? Doe dan bijvoorbeeld Poonhill, Dhampus of Australian Basecamp. Dan ben je binnen 2-3 dagen terug in Pokhara. 

Mijn advies? Probeer minimaal 5 dagen vrij te houden in je planning zodat je Mardi Himal BaseCamp kan doen. Dan kan je niet alleen besneeuwde bergen zien, maar ook sneeuw happen! ABC duurt ongeveer 7 dagen (maar het is zeker de moeite waard).

Goed om te weten

Ik was ongetraind en had nog nooit een meerdaagse hike gemaakt. Ik vond het heel goed te doen! Hou wel rekening met hoogteziekte (ga niet te snel omhoog en stop voor de zekerheid pillen in je tas) en neem goede schoenen mee. De rest van je hikekleding kun je letterlijk op iedere hoek van de straat, voor een prikkie, kopen of huren.  En wie weet kom je net zoals ik toevallig de juiste mensen tegen en manifesteer je je volledige trek, van geld tot spullen, bij elkaar.

Luister hier de podcast die ik op nam over de magie en “the call” van de Himalaya (en hoe ik werkelijk alles bij elkaar manifesteerde):

Nepal tip 2. Maak kennis met het dagelijks leven in Kathmandu

Veel mensen slaan het drukke en hectische Kathmandu over tijdens hun reis, maar als je tijd hebt zou ik het toch een kans geven als ik jou was.  

Zoals je ook in mijn andere blog kan lezen ademt Nepal spiritualiteit, cultuur en ancient wisdom. En Kathmandu is de uitgewezen plek om hier kennis mee te maken!

Nepal is een ratjetoe van religieuze stromingen

In Nepal is het een ratjetoe van verschillende oosterse religieuze stromingen en levensfilosofieën, talrijke culturele volkeren en eeuwenoude rituelen, tradities en systemen.

Dat maakt Nepal interessant, maar ook heel ingewikkeld. Om een beetje gevoel te krijgen bij het dagelijks leven in Nepal raad ik je aan een tour door Kathmandu te boeken.

Spirituele toer langs dagelijks leven in nepal

Ik koos voor een spirituele tour waarbij je langs verschillende tempels gaat, maar waarbij ook heel veel wordt uitgelegd over spiritualiteit en het dagelijks leven van de mensen in Nepal. 

Ik kan niet anders zeggen dan dat dit een van de meest waardevolle en interessante tours was die ik ooit in mijn leven gedaan heb. Deze tour biedt zoveel informatie en begrip over het leven in Nepal, iets wat je zelf nooit zou kunnen ontdekken. Van religie, tot spiritualiteit tot het kastensysteem tot de burgeroorlog, tot de aardbeving. Alles wordt uitgelegd! 

Omdat het een privétoer is, kan je zo lang of zo kort ergens blijven als je wil, zoveel vragen stellen als nodig (als je net zo’n nieuwsgierig aagje bent als ik zijn dat er nogal wat) en kun je desgewenst het schema aanpassen. 

Master tip

Ik kan je deze tour als tip geven: 

(Dit is een gesponsorde link. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg als mensen deze tour via mijn website boeken. Dat is lekker, maar niet de reden waarom ik deze tour op mijn website plaats. De reden is dat dit een van de hoogtepunten was van mijn reis en ik die met veel liefde deel met jou.)

Tip: doe deze tour aan het begin van je reis, dan heb je de rest van je reis profijt van je opgedane culturele kennis!

Highlights van deze toer (die je ook op je eigen hoogtepunten lijstje kan zetten):

Kumari

Een Kumari is een levende godin; een meisje uit de Newari kaste tussen de 5 en 13 jaar oud die door het hele land wordt vereerd omdat zij de reïncarnatie van godin Taleju zou zijn.  De Kumari moet aan allerlei voorwaarden voldoen, haar voeten mogen de grond niet raken en zij brengt haar “goddess jaren” al zittend en zegeningen brengend door. Heel bijzonder om mee te maken. Lees meer over de Kumari in dit blog.

Kumari in Patan Nepal

Wandel door de lokale wijken in Kathmandu

De meeste toeristen verblijven in de wijk Thamel in Kathmandu. Deze wijk is dan ook helemaal gericht op toeristen met overal souvenirswinkels, barretjes, restaurants etc. Loop je een paar wijken verder dan kom je in het “echte” Kathmandu terecht.

In Kathmandu heb je, zoals in iedere stad, rijkere en armere wijken. In het algemeen zijn de wijken rondom de rivier de armere wijken. Wat ik leuk vond aan de tour, was dat er uitleg werd gegeven over onder andere het kastensysteem. Dit systeem is officieel afgeschaft maar is zo diepgeworteld in de cultuur dat het in de praktijk nog steeds aanwezig in de samenleving. Het is heel boeiend om te zien hoe het verschil in kasten ook zichtbaar is in de wijken, straten, huizen en jobs. Voor ons als westerlingen onbegrijplijk, maar hier de realiteit. 

Boudhanath Stupa

De Boudhanath tempel is een van de grootste stoepa’s van de wereld en ligt in de wijk Bouddhah. De stoepa ligt op de oude handelsweg naar Tibet en is onder andere genoemd op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stoepa is veel bezocht door Nepalesen, Tibetanen en pelgrims van over de hele wereld. Oh; en het stikt er van de duiven!

Na de annexatie van Tibet door China zijn veel boeddhistische monniken naar Nepal gevlucht en zich gaan vestigen in de wijk Bouddah. De wijk wordt daarom ook wel Little Tibet genoemd. Werkelijk overal zie je Tibetaanse gebedsvlaggen, monniken, restaurants, kunst, winkeltjes etc. Het is er druk, chaotisch misschien zelfs wel, maar ergens heerst er in die chaos toch een soort van rust. Tip: ga lunchen of koffie (of Masala tea!) drinken op een van de dakterrassen met uitzicht op de stoepa. En voor de compleetheid bestel je hier natuurlijk momo’s bij!

Nepal tip 3: Breng een bezoek aan de Pashuputinath tempel 

Als je om wat voor reden dan ook geen tempeltour wil boeken (voel je vooral niet verplicht 😉), raad ik je wel écht aan deze tempel te bezoeken. 

En ja, zelfs als je geen fan bent van tempels. Je kan hier namelijk de tempel zelf niet in en dat is ook niet waar het bij deze tempel om gaat.

De Pashupatinath tempel, gelegen aan de Bagmati rivier, is een van de grootste hindoetempels ter wereld en 1 van de weinige plekken waar je traditionele Hindoe crematies bij kan wonen. Langs de oevers van de rivier worden dagelijks talloze lijkverbrandingen uitgevoerd, en het is heel bijzonder om deze ceremonies met je eigen ogen te aanschouwen. Ik schreef dit blog erover en nam er een speciale podcast over op.

Op de foto met saddhoe’s bij de Pashupatinath Tempel in Kathmandu. Let op: een foto maken kost geld.

Reïncarnatie en leven na de dood

Hindoes geloven in reïncarnatie en leven na de dood en zien de dood dus ook niet als het einde, maar als een nieuw begin. De crematies worden uitgevoerd aan de hand van specifieke rituelen om de ziel zo snel mogelijk te bevrijden uit het lichaam en om dat een beetje te kunnen begrijpen raad ik je aan een gids te boeken voor tekst en uitleg.

Zoals ik al eerder noemde, boekte ik deze tour: https://www.viator.com/Kathmandu/d5109-ttd/p-204854P2?medium=link&mcid=42383&pid=P00124230&campaign=S&widgetPreview=true

Nogmaals; dit is een gesponsorde link, maar ik deel deze link met je omdat ik deze tour zelf helemaal fantastisch vond. Ik zou de tour ook zonder link kunnen vermelden, maar nu worden jullie meteen goed doorgelinkt.

Ik kan je deze tour echt van harte aanbevelen, maar er zijn ook heel veel andere tours te boeken. Kies vooral iets wat voor jou goed voelt!

Als je echt een bijzondere ervaring wil ga dan einde van de middag en blijf tot de avond. Zodra het donker wordt vinden er namelijk speciale rituelen met lichtjes, mantra’s, drums en dans plaats. 

Wil je meer weten over deze tempel?

 Je vindt hier een meer uitgebreid blog over deze tempel

In deze podcast episode deel ik mijn ervaringen van mijn eerste bezoek aan deze bijzondere tempel: 

https://podcasts.apple.com/nl/podcast/my-master-journey-de-podcast/id1657160405?i=1000616625740

Nepal tip 4: Cultuur snuiven in koningssteden Bhaktapur & Patan

Ga op reis terug in de tijd en verblijf in koningssteden Bhaktapur of Patan!

Veel reizigers boeken hun Kathmandu verblijf in Thamel omdat daar veel andere reizigers te vinden zijn. 

Ik deed dat bij aankomst ook, maar als ik je een tip mag geven: sla Thamel over en verblijf in Patan of Bhaktapur! Dat is a. vele malen rustiger, b. veel en veel authentieker en c. het echte Nepal.

Ik verbleef in beide steden 10 dagen en ging echt op een reis terug in de tijd. Met name Bhaktapur is net een middeleeuws openluchtmuseum waar je niet uitgekeken raakt. In de koningssteden zie je volop paleizen, tempels, authentieke newari architectuur en volop oude ambachten aan het werk. 

De Newari’s zijn de traditionele volkeren in de Kathmandu vallei en staan bekend om hun bijzondere klederdracht, kunst, architectuur, taal, dans en hun vele bijzondere culturele feesten, ceremonies en rituelen. Grote kans dat je, al wandelend langs de eeuwenoude paleizen, plotseling midden in een ceremonie vol zang en dans beland.

Zorg ervoor dat je je camera meeneemt, want in deze steden kun je de meest prachtige foto’s maken!  Tip: wandel in de avond door de straten van Bhaktapur, ga op een plein zitten en luister naar de liederen die gezongen worden om en nabij de tempels. Life can be so simple!!!!

Nepal tip 5: Breng een bezoek aan de geboorteplaats van Buddha: Lumbini

Het kan niet aan je ontgaan bij een bezoek aan Nepal: Buddha is in Nepal geboren, en wel in het zuidelijke Lumbini om precies te zijn. Je kunt hier een bezoek brengen aan de plek waar Boeddha naar verluidt geboren is, aan de Maya Devi Tempel en aan de vele andere boeddhistische tempels hieromheen.  Lumbini is een pelgrimsoord voor boeddhisten van over de hele wereld en je treft er dan ook tempels aan van over de hele wereld. Er staat zelfs een Duitse boeddhistische tempel!

Lumbini heeft niet veel meer te bieden dan tempels

Nou is Lumbini zelf niet per se een mooie stad. Het ligt vlak bij de grens met India en dat maakt dat de sfeer eerder Indisch dan Nepalees aanvoelt. Mensen willen om de haverklap met je op de foto, er zijn veel daklozen op straat te vinden, het is er heet en er zijn vrijwel geen westerse voorzieningen. 

Maar toch, als je tijd hebt zou ik wél naar Lumbini gaan! Het is de reis in mijn beleving absoluut waard en het is bijzonder om te zien waar Boeddha geboren is, daar meer over te leren, de boeddhistische tempels te bezoeken en de spirituele energie te voelen die daar rondhangt.

En hoe bijzonder is het om mediterende monniken te zien bij de bekende bodhibomen waaronder Boeddha verlichting zou hebben bereikt?

Ik schreef dit blog met specifieke tips en info over Lumbini.

Monniken bodhibomen Lumbini
Mediterende monniken rondom de bodhibomen met zonsondergang

Nepal tip 6: Verblijf in laidback Pokhara

Mijn favoriete Pokhara mag natuurlijk niet ontbreken in het lijstje met mijn Nepal tips!

Pokhara is by far de chillste plek van Nepal. Er is op cultureel gebied weinig bijzonders te zien, maar daarvoor kom je ook niet naar Pokhara. 

Je komt naar Pokhara om te chillen, te genieten van het meer, de omgeving, de rust, de voorzieningen (dit is niet alleen de meest toeristische maar ook de meest ontwikkelde stad van Nepal), de hippievibes, de yogaplekje en de gezelligheid.  

Pokhara (lakeside) zit vol gezellige eettentjes, overal wordt muziek gemaakt, er zijn veel leuke barretjes, yoga-plekjes, meditatiecentrums en je kan supermooie hikes maken in de omgeving.

Kortom: het heeft alle ingrediënten voor een ideale “nooit meer naar huis” vakantie.

Pokhara is een plek waar je verliefd op wordt zodra je aan komt en waar je veel langer blijft plakken dan je je had voorgenomen (zo bleef ik er 2,5 maand plakken). Mijn tip; sluit je reis hier af. Dikke kans dat je nooit meer weg wil namelijk.

Lake side Pokhara- een van de fijnste plekjes in Nepal

Nepal tip 7: Ga naar een national park

Naast spiritualiteit, religie, cultuur en bergen heeft Nepal ook nationale parken met niet alleen olifanten en neushoorns, maar zelfs tijgers!!! 

Chitwan National park

Ik ben zelf in Chitwan geweest, het park waar de meeste toeristen heen gaan. Je kan hier jeep-, wandel- en kanosafari’s doen en ik zag veel neushoorns, krokodillen en olifanten. Een absolute aanrader.

Kano safari tijdens zonsopkomst in Chitwan National Park

Bardia National Park

Hoewel Chitwan heel mooi is, raad ik je, als je tijd hebt aan om naar Bardiya National park te gaan.

Bardiya is gelegen in het westen van Nepal en dat is ver van alle andere bestemmingen (zeker als je je bedenkt dat de wegen onverhard zijn en de max snelheid in veel gevallen maar 50 km p/u is). 

Om die reden is  Bardiya een stuk rustiger en daarmee authentieker. In de omgeving van Bardi zijn weer hele andere stammen en culturen te zien en daarom staat Bardiya in ieder geval hoog op mijn lijstje. 

Je snapt wel wat er op mijn lijstje staat voor mijn volgende bezoek aan Nepal!

Nepal tip 8: Doe een workshop of cursus. 

Naast je eigen persoonlijke en spirituele groei is Nepal, net als India, ook dé plek om bijzondere oosterse workshops en cursussen te volgen. Van yogateacher, soundhealer, meditatie en reiki tot chakra healing; Nepal is bij uitstek een land om je te verdiepen in dit soort opleidingen. 

Ik volgde onder andere een cursus sound healing bij  bij Maya Singing Bowls in Pokhara. Een absolute aanrader! Mocht je geen cursus willen doen, ga dan naar Maya voor een soundbath. Iedere ochtend kun je tegen donatie, deelnemen aan een soundbath sessie.

Ik deed onder andere een sound healing cursus in Pokhara

Join the Nepal Journey

Dit waren de belangrijkste tips hoogtepunten van mijn reis door Nepal. Je snapt vast dat ik in 4 maanden veel meer tips heb verzameld dan ik hier kan opsommen.

Ga jij ook naar Nepal en ben jij op zoek naar tips & leuke gelijkgestemde mensen? Neem dan deel aan de whatsapp groep: Master Journey Nepal of de Telegram Groep Master Journey Nepal

Deze communities hebben als doel elkaar te helpen en inspireren op onze master journey. De focus van deze groep ligt dan ook op spiritualiteit, persoonlijke groei en reizen met diepgang. In dit geval door Nepal, maar er zijn ook andere groepen te vinden.

Wees welkom & join the journey!

Nu jij

Ben jij ooit in Nepal geweest en heb jij tips die ontbreken in mijn lijstje? Voeg ze gerust toe in de comments!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *