24/08/2023

Wat als zowel geluk als lijden een illusie zijn van de mind?

Meditatiecentrum Tushita

Wat nou als zowel geluk als lijden een illusie zijn van de mind? Met die vraag liep ik vorige week een meditatiesessie bij Tushita uit, een boeddhistisch meditatiecentrum in de bossen van het mystieke Dharamkot in India.

Bij Tushita kan je elke ochtend een gratis meditatie bijwonen. Omringd door niks meer dan het prachtige bos en een groep nieuwsgierige apen die langs de meditatiehal klimmen en klauteren.

Een absolute aanrader want keer op keer wandel ik daar de deur uit met niet alleen een kalm hoofd, maar ook met de mooiste inzichten.

In podcast episode 25 deel ik mijn hersenspinsels en ervaringen van de meditatie en teaching die ochtend. Zowel lijden als geluk zijn een illusie van de mind, aldus de teaching.

In dit blog geef ik de hoofdpunten uit deze episode weer, maar als je 15 minuten hebt raad ik je vooral aan de podcast te luisteren.

Geschatte leestijd: 4 minuten

We bekijken de wereld vanuit ons gecenterde Zelf

We zijn geneigd de wereld te bekijken vanuit ons eigen perspectief, ons centrum. Alles wat we ervaren, of het nu geluk, verdriet of boosheid is, wordt gezien met ons Zelf in het midden. Bekeken vanuit het ik.

Het zelf is een illusie

Tijdens de meditatiesessie deden we een visualisatie waarbij we verbinding maakten met drie verschillende personen.

  1. Iemand die die we een warm hart toedragen omdat die bijdraagt aan ons geluk (vriend)
  2. Iemand door wie we lijden omdat we boosheid of verdriet koesteren en die ons geluk in de weg staat (vijand)
  3. Iemand die geen bijdrage levert aan ons geluk of ons lijden (onbekende).

We stapten ‘in’ die personen en bekeken die wereld vanuit hun ogen. En wat denk je?

We zijn eigenlijk allemaal hetzelfde

Er is helemaal geen verschil tussen mij, een vriend, een vijand of een onbekende. Onze perceptie van anderen als vrienden, vijanden of onbekenden is een illusie.

Het wel of niet bijdragen aan ons geluk maakt dat wij iemand categoriseren als vriend of vijand. Als iemand bijdraagt aan ons geluk, gezien vanuit het Zelf, is iemand een vriend. Wanneer iemand dat niet doet, is het een vijand. Wanneer iemand geen rol heeft is het een onbekende. Alles is bekeken vanuit het Zelf.

Maar wat nou als de ander ook vanuit zijn/haar zelf kijkt?

We willen eigenlijk allemaal hetzelfde

Deze drie personen, plus ik, hebben allemaal dezelfde wens. We streven allemaal hetzelfde na en dat is: gelukkig zijn en pijn en lijden voorkomen. Dat is de reden waarom we dingen doen die we doen. Het verschil is dus ook al een illusie.

Mijn kijk op de wereld is eigenlijk ook een illusie

Dit liet me nadenken over mijn eigen kijk op de wereld. Hoe ik oordeel vorm en eenzijdige conclusies trek, gebaseerd op mijn persoonlijke gedachten. Bekeken vanuit mijn persoonlijke Zelf. Maar eigenlijk is dit dus helemaal niet zuiver.

Benut de illusie: geluk cultiveren

Als geluk en lijden een creaties zijn van de mind is, dus in basis alles neutraal. Wij geven zelf de betekenis eraan vanuit onszelf. Maar het betekent ook dat geluk er dus eigenlijk altijd is. In de podcastaflevering stel ik mezelf de volgende vraag:

Als geluk een illusie en creatie van mijn mind is, waar kan ik geluk dan nog verder cultiveren?

Over Tushita meditatiecentrum

Het Tushita Meditatiecentrumis een Tibetaans boeddhistisch meditatiecentrum in India, gelegen in de buurt van Dharamsala, Himachal Pradesh. Dit centrum is opgericht door Lama Thubten Yeshe en Lama Zopa Rinpoche in de vroege jaren 1970. In die hippietijd was er een toenemende interesse van westerlingen in boeddhisme.

Het Tushita Meditatiecentrum is gericht op het bieden van boeddhistische studies en meditaties aan mensen van over de hele wereld. Regelmatig zijn er retreats, workshops en cursussen over boeddhistische filosofie, psychologie meditatie en andere onderwerpen die verband houden met het boeddhisme. Deze programma’s zijn toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden.

Het meditatiecentrum ligt in Mc Leod Ganj, Dharamsala, dat ook wel bekend staat als “Klein Lhasa” vanwege de aanwezigheid van de Tibetaanse gemeenschap en de ballingschap van de veertiende Dalai Lama. Met een beetje geluk kan je dus niet alleen een meditatie bij Tushita doen maar ook een glimp opvangen van de Dalai Lama. Of misschien kan je wel, net als ik, een teaching van de Dalai Lama bijwonen en een blessing van hem ontvangen.

Geen betere plek om je te verdiepen in het Tibetaans Boeddhisme!

Hoe zou jij geluk kunnen cultiveren?

Laat het weten in de comments! ❤️

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *