27/09/2023

Dalai Lama ontmoeten: les & blessing van de Dalai Lama

DalaiLama_ontmoeten

Afgelopen week had ik een wel heel speciale ontmoeting: namelijk met niemand minder dan de Dalai Lama. En niet alleen een ontmoeting; nee hij heeft me ook gezegend én ik heb een teaching van hem bijgewoond. Dit is een ultiem bucketlist item, vind je niet?

In dit blog deel ik alles over de ontmoeting die ik nooit in mijn leven meer zal vergeten!

Geschatte leestijd: 15 minuten

Mas, wie is de Dalai Lama?

De huidige 14e Dalai Lama, Tenzin Gyatso, is de grootste spiritueel leider van het Tibetaans Boeddhisme. In het Tibetaans boeddhisme betekent “lama” spiritueel leider of leraar. Een Dalai Lama is dus de “oppergoeroe”. Tenzin Gyatso werd in 1935 geboren als Lhamo Dhondup en op 2-jarige leeftijd “ontdekt” als reïncarnatie van de 13e Dalai Lama, die inmiddels overleden was.

In het Tibetaans boeddhisme wordt gelooft in reïncarnatie. Op zijn sterfbed zou de Dalai Lama al aanwijzingen geven over zijn aankomende incarnatie.

Na het overlijden wordt door middel van letters, visioenen en testjes de nieuwe incarnatie opgespeurd. De huidige Dalai Lama slaagde voor alle tests en wist ook voorwerpen aan te wijzen uit de vorige levens van de Dalai Lama. Uiteindelijk werd geconcludeerd dat het niet anders kon dan dat dit de incarnatie was van de 13e Dalai Lama.

Vanaf zijn 6e jaar begon de Dalai Lama met zijn opleiding boeddhistische filosofie. Sinds zijn 16e is hij de hoogst spiritueel leider en kopstuk van het Tibetaans boeddhisme. Hij is wereldberoemd om zijn uitspraken en teachings over vrede en compassie.

Tibet

Wie aan de Dalai Lama denkt, denkt natuurlijk ook aan de bergachtige Himalaya staat Tibet. Behalve zijn rol als spiritueel leider, was hij ook de hoogst politiek leider van de voormalig onafhankelijke staat Tibet.

Na een bloedig neergeslagen opstand in 1959 tegen het Chinese bezettingsleger onder Mao Zedong, die daarna de macht over Tibet overnam, is de Dalai Lama (nu 88) gevlucht. Met hem vele andere Tibetanen, waarvan een groot deel zich heeft gehuisvest in Mc Leod Ganj, Dharamsala, Noord India. De plek waar ik nu ook ben. Het is hier een soort klein Tibet.

Nobelprijs voor de vrede

Tot op de dag van vandaag is de Dalai Lama voorvechter en boegbeeld voor vrede. Hij heeft altijd gepleit voor een geweldloze strijd in Tibet. Hij ontving in 1989 de Nobel Prijs voor de Vrede, voor zijn werk voor vrede en geweldloosheid.

Mijn ontmoeting met de Dalai Lama

Klein tibet

Zoals ik schreef ben ik dus op dit moment in Dharamshala, wat ook de winter woonplaats van de Dalai Lama is. Vanwege de grote hoeveelheid Tibetanen hier is deze regio heel boeddhistisch. In tegenstelling tot de rest van India waar vooral het hindoeïsme regeert. De sfeer in deze mystieke bergregio is heel vredig en ontspannen. Werkelijk overal kom je monniken tegen; in de koffiebar, in het bos en in de winkels. Mediterend, wandelend en vooral vriendelijk glimlachend.

Introductie tot boeddhisme

Met mijn interesse voor levensfilosofieën en spiritualiteit besloot ik me, na veel goede verhalen van mensen die ik mijn reis had ontmoet, in te schrijven voor een introductiecursus boeddhisme bij Tushita Meditation Center. Een stilteretreat waarin je de halve dag mediteert en de rest van de dag les krijgt in het Tibetaans Boeddhisme.

Niet omdat ik de ambitie had om boeddhist te worden, maar omdat ik nieuwsgierig ben naar boeddhistische filosofie en psychologie en omdat ik mijn meditatie skills graag wil verbeteren.

Nu wilde het toeval dat mijn cursus precies samenviel met een teaching van de Dalai Lama. Ik begon deze 10 dagen dan ook met bekendste spiritueel teacher ter wereld: de Dalai Lama. Geluksmomentje in het kwadraat.

Les van de Dalai Lama

Is het wel de bedoeling dat ik naar de dalai lama ga?

Op 6 september 2023 is het zover; de teaching van de Dalai Lama. Om hierbij aanwezig te zijn moet je je registreren bij het kantoor van de Dalai Lama.

Dit registreren klinkt makkelijker dan het is. Je moet kopieën van je paspoort, visum en een C-formulier hebben. Dat laatste formulier krijg je via je huurbaas, maar aangezien ik net was uitgecheckt om naar het stilteretreat in Tushita te gaan bleek dit een heel gedoe. Kopieën maken is ook niet heel ingewikkeld, mits je een printer of kopieerapparaat vind dat werkt. Lang verhaal kort; registratie bleek een heel gedoe.

Na 3x van het kastje naar de muur te zijn gestuurd (lees: van het kantoor in de tempel, naar een kantoor op 1 km afstand en weer terug) vraag ik me oprecht af of het wel de bedoeling is dat ik naar de teaching ga. Waarom sturen mensen me steeds weg en waarom gaat dit zo moeizaam? En waarom vind ik geen printer die werkt?

Na een 3e keer bij de tempel aan te komen is de beveiliging eindelijk verbaasd. Het blijkt dat ik inderdaad wel hier moet zijn. Met excuses en hulp met mijn printjes wandel ik dan eindelijk naar de registratiebalie.

Maar goed; ik heb nog steeds dat formulier niet. Zowat in tranen bel ik de eigenaresse van het appartement op waar ik net uitgecheckt ben. Ze helpt me en na 3 uur wandel ik dan eindelijk de tempel uit met een persoonlijke pas voor de teaching van de Dalai Lama. Je moet er wat voor over hebben, maar Namaste!

Dalai_Lama_registratie
Registreren voor de teaching van de Dalai Lama

tranen in mijn ogen

De volgende ochtend om 6:30 kom ik met mijn kamergenoot van het retreat aan in de tempel waar de teaching gegeven wordt. Hoewel het pas een uur later start, is het al behoorlijk druk. Gelukkig is 80% van de mensen monnik of non en dus voelt het nog steeds heel rustig en ontspannen.

Geluksvogel als ik ben vind ik een super goede plek precies recht voor de stoel van de Dalai Lama. Ik ga op de grond zitten op een meditatiekussen en wacht vol spanning op wat komen gaat. De mensen om me heen mediteren en ik besluit hetzelfde te doen. Ik realiseer me dat ik nooit eerder zo’n massale bijeenkomst in zo’n ontspannen setting heb meegemaakt.

Zo’n 20 minuten voor aanvang van de teaching begint men mantra’s te zingen en verschijnt de vriendelijk zwaaiende en glimlachende Dalai Lama op de grote beeldschermen die overal hangen. Hij komt, hij komt; het voelt bijna als de komst van Sinterklaas. De spanning neemt toe en 10 minuten later komt hij al schuifelend (hij is 88 remember) en zwaaiend de lift uit stappen en staat iedereen op om hem te eren.

Of het komt door de zang, of door zijn aanwezigheid weet ik niet, maar ik word plots overvallen door tranen die over mijn wangen rollen. Stomverbaasd als ik ben over mijn eigen emoties, zie ik om me heen dat ik niet de enige jankebal ben. Gelukkig.

Vroeger begreep ik dit soort uitspraken niet, maar de energie van deze man is zo bijzonder. Het lijkt wel alsof er 1 bonk liefde en licht de lift uit komt stappen. De combinatie met zang en de ultieme rust in de zaal met toch wel honderden mensen denk ik, maakt het een ervaring die ik niet snel meer zal vergeten.

les van de dalai lama

De Dalai Lama neemt plaats in zijn stoel en de teaching begint. Hij spreekt in het Tibetaans maar via radio, die je overal in Mc LeodGanj kan kopen voor zo’n 300 roepies, kan je afstemmen op de frequentie van de vertaling die je wil horen. Ik heb het geluk dat ik met mijn buurman mee kan luisteren op de Engelse frequentie. Vanwege alle chaos gisteren met de inschrijving was ik namelijk stom vergeten een radio te kopen.

De teaching begint luchtig en vrolijk. Hij vertelt over een visioen waarin hij zag dat hij 110 gaat worden. Hij beseft zich dat hij nog hartstikke lang te leven heeft. Verder benadrukt hij dat boeddhisme niet gaat over geloof. Je hoeft Buddha niet te vereren om de principes vanuit het boeddhisme toe te passen.

Het gaat om het leren begrijpen en transformeren van je mind. De teachings van Buddha zijn 2600 jaar oud maar actueler dan ooit. De wetenschap vind steeds meer bewijs voor dat wat de Buddha ook al zei. Mocht het zo zijn dat er een moment komt dat de wetenschap bewijst dat iets niet klopt dan moeten we het aanpassen. Dit is ook wat de Buddha zei. Neem niet zomaar iets klakkeloos aan, maar vind je eigen waarheid en kijkt wat voor jou werkt.

Dit klinkt me als muziek in de oren; het transformeren van mijn mind; daar ben ik geïnteresseerd in. Heel fijn dat ik niet wordt overgehaald me te bekeren. Dat ben ik namelijk ook helemaal niet van plan.

De tempel van de Dalai Lama ligt in het bergachtige Mc Leod Ganjin Himachel Pradesh, Noord India

Het cultiveren van een goed hart

De teaching duurt een uur en gaat over verschillende onderwerpen, zoals de nature of reality, het emptiness principe dat alle fenomenen van nature leeg zijn en alles wat wij zien slechts een projectie is van dat wat onze mind ervan maakt en het cultiveren van een goed hart.

Op de een of andere manier is de energie in de zaal zo rustgevend dat ik met gesloten ogen en een muisstille mind luister Ik voel me zo kalm dat ik zelfs in slaap zou kunnen vallen als ik dat wil. Terwijl ik 9 uur geslapen heb vannacht en me hartstikke uitgerust voel. Wat is er met de energie van deze man aan de hand vraag ik me af. Tijdens de teaching delen monniken gratis Tibetaans brood en thee uit. De thee heeft meer weg van een soort zoute soep, maar als ik het brood erin doop is het goed te doen. Ik voel me net alsof ik in Tibet ben in plaats van in India.

Liefde en compassie

“We focussen ons op intellectuele & technologische ontwikkeling & materiële verwerving, maar de belangrijkste menselijke waarden zoals liefde en compassie zijn zwaar onderbelicht en verwaarloosd. Een goed en warm hart hebben, daar zou meer aandacht voor mogen komen, bijv op scholen. Goed zijn voor anderen is een ware bron van geluk. Het kan de grootste problemen in de wereld oplossen als we liefdevoller, vrijgeviger & compassievoller zijn en minder zijn gericht op enkel en alleen geluk, rijkdom en succes van onszelf” aldus een stukje uit zijn teaching. 

Geitenwollen sokken

Waar ik dit vroeger zweverig geitenwollensokken geklets vond, zet deze teaching me nu enorm aan het denken. 

Het lijkt zo vanzelfsprekend: liefde- & compassievol zijn en niet alleen bezig zijn met je eigen succes, geluk en rijkdom, maar ook bijdragen aan dat van anderen. Elke religie predikt het, maar toch is ook religie de grootste reden voor oordelen, ruzie en oorlog. 

Liefdevol zijn naar naasten is niet zo moeilijk, maar zodra het onbekenden of vijanden zijn, wordt het toch een stuk lastiger. Zeker wanneer we zelf ergens in geraakt worden kan dit een flinke uitdaging zijn. Net zoals onvoorwaardelijk liefde en compassie voelen voor onszelf. 

Zelfreflectie

Ik vraag me af hoe ik deze waarden zelf toepas in mijn eigen leven. Ik kom tot het onaantrekkelijke besef dat hier nog flink wat ruimte voor verbetering is. 

“Uiteindelijk gaat het om de middenweg” zo sluit hij de teaching af. Mooi plan voor de komende tijd: het ontdekken van de middenweg. 

Waar kan ik meer bijdragen aan het geluk en welzijn van anderen? Op welke gebieden mag ik liefdevoller en compassievoller zijn naar mezelf en naar anderen? Hoe kan ik meer bijdragen aan het grotere geheel?

Gezegend door de Dalai Lama

Na afloop van het retreat bij Tushita ontmoet ik iemand die ook bij de teaching aanwezig was. “Mocht je interesse hebben, heb ik een contactpersoon die je kan benaderen om de Dalai Lama persoonlijk te ontmoeten en een blessing te ontvangen. Je kan hem ook een vraag stellen als je dat wil” zegt hij.

Dat laat ik me geen twee keer zeggen. Ik stuur een mail met mijn verzoek en nog dezelfde avond krijg ik een mail terug. Of ik as vrijdag om 7:00 bij het kantoor van de Dalai Lama kan komen voor het ontvangen van een blessing.

Ja natuurlijk kan ik dat! En als ik niet kon zou ik wel zorgen dat ik wél kon! Trots zet ik de afspraak in mijn agenda. “Meeting Dalai Lama”. Alleen dat staat al cool.

dit ga je vaker doen Mas

Vrijdagochtend om 4:30 gaat de wekker. Na mijn vaste ochtendroutine wandel ik met zonsopkomst de deur uit richting Mc Leod Ganj. Het is zeker 45 minuten lopen vanaf mijn huis, maar de zon schijnt en ik houd van de stille ochtenden. Aangekomen bij de tempel koop ik een Tibetaanse katha. Een witte sjaal die in Tibet gebruikt wordt als geschenk voor allerlei verschillende feestelijkheden.

Rondom de tempel kom ik een aantal daklozen tegen en denk ik aan de teaching van vorige week. Ik bied een dakloze dame een chai aan en liefdevol en dankbaar neemt ze dit aan. De Tibetaanse thee verkoopster knipoogt en glimlacht naar me. Blijkbaar doe ik iets goeds terwijl dit echt het minimale is wat ik kan doen.

“Mas, dit ga je vanaf nu vaker doen”, neem ik mezelf voor.

geruisloze rij

Aangekomen bij het kantoor van ‘His Holiness’, zoals hij genoemd wordt door boeddhisten, ben ik niet de enige. Maar ook hier zijn het overheersend monniken en Tibetanen en wacht iedereen rustig en braaf op zijn beurt. Er wordt nauwelijks gesproken, alleen af en toe vriendelijk naar elkaar geglimlacht. Zelfs de kinderen in de rij zijn rustig en vrijwel geluidloos. Hoe doen deze mensen dit?

fuck, wat wil ik nou vragen?

Na door de verschillende beveiligingsrondes heen te zijn is het moment daar: ik ben aan de beurt. Ik hoor een monnik roepen: Masha from The Netherlands en ik word naar voren geduwd. Daar sta je dan ineens oog in oog met de beroemdste monnik ter wereld. We geven elkaar een hand en kijken diep in elkaars ogen. Ik mag wat vragen maar fuck, wat wil ik nou vragen? Hij zegt iets wat ik niet verstaan heb en voor ik het weet wordt ik weer opzij getrokken voor de volgende kandidaat.

Terwijl ik weg loop realiseer ik me wat er net gebeurd is. Jemig, ik heb gewoon een hand gekregen van de Dalai Lama. En een blessing! Gelukkig zijn er foto’s gemaakt want het ging allemaal heel snel.

Ik hoor mijn gedachten oordelend mezelf afwijzen; jeetje Mas, hoe kan je nou vergeten wat je wil vragen? Terwijl ik de gedachten opmerk moet ik denken aan liefde en compassie voor mezelf. “Dit is niet de bedoeling Mas” spreek ik mezelf toe.

Ik wandel een koffietent in en bestel een cappuccino met bananenbrood. Vreemd genoeg ben ik weer helemaal kapot, net zoals na de teaching. De energie van deze man is echt heel bijzonder.

Ik denk terug aan wat ik wilde vragen en realiseer me dat het helemaal niet erg is dat ik het niet hardop gevraagd heb. Dit is de Dalai Lama, die is vast zou helderziend en voelend dat hij weet wat ik echt wilde vragen. Hij heeft me een blessing gegeven en het is goed zo.

Een van de meest bijzondere ontmoetingen in mijn hele leven: een blessing van de Dalai Lama

Een betere wereld

Kijkend naar de wandelende Tibetanen rond de tempel met een cappuchino in mijn hand realiseer ik me hoeveel ik leer in deze reis. Over mezelf, maar ook over universele waarden als liefde, compassie en het hebben van een goed hart. Nooit eerder ben ik hier zo bewust mee bezig geweest als de laatste weken.

Denkend over de aanschaf van geitenwollensokken vraag ik me af wat er eigenlijk mis kan zijn met meer liefde en compassie hebben, bijdragen aan een groter geheel en het cultiveren van een goed hart. Ik kan werkelijk geen enkele reden bedenken.

Zou de wereld niet oprecht een mooiere plek zijn als we meer vanuit liefde en compassie met elkaar gaan samenleven? ❤️

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *