29/09/2023

Sober worden: Is het leven saai zonder alcohol?

Sober_MasterJourney

“Een leven zonder alcohol is saai” aldus mijn jarenlange diepgewortelde overtuiging. Als ultieme levensgenieter was ik ervan overtuigd dat van het leven genieten gepaard gaat met alcohol. Twintig jaar lang genoot ik dus van weekenden, middagen, avonden, nachten (en vroege ochtenden) met wijntjes, biertjes en andere alcoholische versnaperingen. Tot ik een jaar geleden besloot te gaan ontdekken hoe het leven sober zou zijn. Want is het leven echt zo saai zonder alcohol?

Geschatte leestijd: 21 minuten

Mijn alcohol CV

Mijn alcohol CV is een stuk uitgebreider dan mijn werk CV. Van lunches, tot etentjes, bijkletsavondjes, festivals, dates, feestjes, verjaardagen, geboortes, werkuitjes, kutmomenten, geluksmomenten, stranddagen, sneeuwdagen, vakanties; vrijwel overal werd bij gedronken en vrijwel altijd was er een gelegenheid voor een wijntje. Er was er geen gelegenheid dan vond ik hem wel.

90% VAN MIJN SOCIALE LEVEN GING GEPAARD MET ALCOHOL

Niet overdreven: ik denk dat 90% van de sociale momenten in mijn leven gepaard ging met alcohol. Dit varieerde van werk, tot vriendschappen, tot familie, tot dates, en alle restant vormen van gezelschap. Op festivals en feestjes kreeg de alcohol ook regelmatig gezelschap; van XTC, MDMA of iets anders waarop gedanst kon worden.

Ik was elk weekend minimaal 1 dag naar de klote

Gevolg: wekelijkse katers (variërend van zwaar naar de klote tot licht naar de tering), brakke maandagen, avonden met gaten, spijt-momenten, fysiek en mentaal soms zwaar labiel en een niet al te stabiele factor om mee af te spreken in de weekenden. Ik wist immers nooit precies hoe ik me zou voelen en hoe gezellig de avond ervoor was.

Sterker nog; ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik doordeweeks altijd 100% fris was. Als ik de keuze had plande ik daarom in ieder geval liever nooit een belangrijke vergadering of een afspraak in op de maandag. De maandag was vrijwel zeker een overleef dag.

Teruggedacht zie ik eigenlijk pas hoeveel invloed alcohol op mijn leven had. Maar goed ik genoot er ook van en zolang het genieten groter is dan het discomfort is er geen reden om te stoppen. En nogmaals; het leven zonder wijn leek mij fucking saai. Wat zou ik in hemelsnaam moeten met mijn vrije tijd en mijn sociale leven?

Nooit meer naar huis afdeling

Wat nog goed is te vermelden op mijn alcohol CV is dat ik lid was van de “nooit meer naar huis afdeling”. Als ik eenmaal begon bleef ik lang zitten en ging de fles sowieso leeg. Nooit meer naar huis was mijn motto en ik dronk meestal door totdat ik naar bed ging, totdat de drank op was of totdat de lichten aan gingen. Mijn avonden liepen altijd uit de hand.

Een glas water tussendoor bestellen? Dat kwam niet in me op tenzij ik hoofdpijn kreeg of iemand het me aanbood. De bob zijn? Dat deed ik niet. Want again: nuchter blijven is fucking saai toch?

Tot september 2022 het meest geschoten kiekje: Mas met een wijntje

Waarom ik toch besloot te stoppen

Ik genoot niet alleen van het leven en van de wijntjes maar had ook nog een andere liefde: sigaretten. Vooral de combinatie van sigaretten met alcohol vond ik moeilijk te weerstaan. Daar wilde ik vanaf en ik besloot in 2020 eens een maand te stoppen met drinken, met als uiteindelijk doel het stoppen met roken. Dankzij het coronavirus was dit extra makkelijk want 90% van mijn sociale leven lag stil. Ik greep mijn kans en begon aan een 30 dagen sober challenge.

Uit de hand lopende experimenten

Wat ik toen niet kon weten is dat dit 30 dagen sober zijn super goed zou bevallen. Ik voelde me na 2/3 weken fitter, vrolijker, energieker en levenslustiger dan ooit. Mijn weekend leek wel dubbel zo lang te duren en ik besteedde mijn tijd super nuttig. Mijn huis was schoon, ik ging naar de sportschool, sliep beter dan ooit en ik ging uitgerust naar mijn werk op maandag. Er ging een wereld voor me open.

30 dagen werden 40 dagen en toen “moest” ik weer drinken omdat ik een verjaardag had. Teruggedacht natuurlijk bespottelijk maar wat moest ik op een feestje zonder wijntje? Dat is toch fucking saai?

Wel besloot ik dit soort maanden vaker te gaan inlassen tussen drukke periodes in. Elke keer ontdekte ik weer hoe heerlijk ik me voelde in die sobere periodes en hoe makkelijk het me af ging. Maar toch hield ik het niet langer vol dan kon. Uitgaan, vakanties, feestjes en festivals leken mij onmogelijk sober. Of fucking saai dus.

Drie maanden experiment

In 2022 verkocht ik mijn huis en was ik 7 maanden met mijn camper op Ibiza. Omringd door feestjes en vakantiegangers ontdekte ik al snel dat nuchter blijven op een camping op Ibiza een uitdaging kon worden.

Ik was uit Nederland weggegaan om mijn leven te veranderen en niet om weer hetzelfde te gaan doen op een andere plek en dus besloot ik mijn sobere experiment weer uit de kast te trekken. Niet voor 30 dagen, maar voor 3 maanden. Op 17 september, na een nacht vol drank, XTC, sigaretten en een afterparty tot half 10 ’s morgens ging mijn experiment in. Ik zou de rest van 2022 sober blijven. Wat ik toen niet kon weten is dat ook dit experiment uit de hand zou lopen. En niet zo’n beetje ook.

Ik kon een jaar geleden niet weten dat 3 maanden sober zijn mijn leven volledig zou veranderen

Hoe 3 maanden sober zijn mijn leven radicaal veranderde

Ik begon super gemotiveerd aan mijn nieuwe experiment. Ik besloot er helemaal voor te gaan en had de intentie gezet om alles wat ik nu met alcohol deed eens sober te gaan ontdekken. Daten, dansen en uitgaan had ik immers nog nooit zonder alcohol gedaan (best bizar eigenlijk). Ik wilde me net zo vrij voelen zonder alcohol als met. Dat was mijn doel.

Sober uitgaan

Ik ontdekte al snel dat ik uitgaan een stuk minder leuk vond. Ik ging naar een feest op Ibiza en waar ik, tot dat moment, elke vooraan elke week vooraan had gestaan bij de house area (met bier in mijn hand en XTC in mijn mik), vond ik nu achteraan al veel te druk.

Jeetje wat veel mensen hier en wat staat die muziek hard! Waarom duwt iedereen tegen me aan? Doe eens chill! Voor het eerst ooit ging ik zitten in de area die ik normaal saai vond. De area met gitaar muziek, stoelen, kampvuur en zang. Heerlijk zitten, rustig dansen en af en toe gewoon met iemand kunnen praten.

Het festival buiten was om 23 uur afgelopen en normaal begon mijn nacht dan echt en ging ik naar de club om verder te feesten tot 8 uur. Nu ging ik naar huis en lag ik om 23:30 uur in mijn camper, uitgeteld en al. Maar vooral; overprikkeld. Ik heb nog wakker gelegen tot 3:30, mijn lijf en hoofd waren zwaar onrustig. Bizar hoe ik mezelf normaal gesproken verdoof en hier niks van merk. De volgende ochtend voel ik uit mijn camper omdat ik het afstapje miste. Ff serieus; ik ben nuchter!

Conclusie: is sober uitgaan saai?

Sinds ik sober ben ervaar ik uitgaan anders dan toen ik nog dronk. Ik geef de voorkeur aan sobere events zoals ecstatic dance, strand feestjes of kleinschalige festivals op de dag waar meer dingen te doen zijn dan XTC slikken en zuipen. Meezingen in een kroeg, doorhalen tot 6 uur ’s morgens en keiharde raves vind ik simpelweg niet meer zo leuk. Ik merk dat ik zwaar overprikkeld raak en me ga vervelen.

Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten en te verbinden met anderen en dat is toch lastiger als iedereen laveloos is. Dansen vind ik trouwens nog steeds heerlijk en ik ontdekte dat ik me net zo vrij voel zonder alcohol als met. Missie geslaagd!

Sober daten

Behalve het uitgaan was er nog een ander gebied die ik graag eens sober wilde ervaren: daten. Ik had werkelijk nog nooit in mijn leven een date gehad zonder wijntje. Sterker nog; de date zelf was vaak een drankje doen met iemand. En honestly; ik had ook nog nooit sex gehad met een “nieuwe man” zonder alcohol. Ik vroeg me af hoe dat zou zijn. Zou ik mezelf ook vrij, vrouwelijk en sexy kunnen voelen in bed met een onbekende man zonder alcohol?

Inmiddels was ik op Koh Tao Thailand en was mijn drie maanden experiment om. Ik voelde me beter dan ooit en 100x zelfverzekerder. Ik zag 0 reden om weer te gaan drinken en daarom leek een sober date challenge me een leuke uitdaging. Niet met de intentie een relatie te krijgen, maar echt met de intentie mezelf te stretchen op liefdesgebied.

Sober sex

Ik activeerde Tinder en had meerdere dates vlak achter elkaar. Wijntjes werden ingewisseld voor kokosnoten en ik ontdekte dat de date veel relaxer was zonder drank. Ik was meteen open naar de mannen met wie ik op date ging en grappig genoeg inspireerde ik ook hun om de date sober te blijven. Stuk voor stuk had ik leuke en leerzame dates en het mooiste was dat ik zo dicht bij mezelf kon blijven.

Ik kon mezelf heel goed observeren en zag precies hoe het eraan toe ging, wanneer ik me ongemakkelijk voelde en wat ik zelf echt wilde. Ik voelde me zoveel krachtiger en zelfverzekerder dan in eerdere dates! Groot bijkomend voordeel: er gebeurde niks waar ik later spijt van kon krijgen. Iets wat me in eerdere gevallen nog weleens gebeurde als de wijn té rijkelijk vloeide……

Uiteindelijk was een van de mannen een hele leuke man met wie ik meer tijd heb doorgebracht. Ik ontdekte met hem dat ik echt geen drank nodig had en dat er veel meer verbinding was sober. Ik was veel meer verbonden met mezelf en van daaruit kon ik ook veel beter verbinden met de ander. En in bed? Ik ontdekte dat ik me vrouwelijker en sensueler voelde zonder alcohol dan met. Er was veel meer liefde en meer verbinding!

Conclusie: Is sober daten saai?

Nee. Ik heb sinds ik sober door het leven ga meer mannen ontmoet & gedate dan de jaren ervoor. De dates zijn gezellig, liefdevol en in verbinding. Honestly; ik vind sober daten fijner dan daten met alcohol. Je leert iemand nuchter kennen en het is fijn om helder te kunnen beoordelen of er een klik is en of je bij elkaar past. Daarnaast is het ook veel fijner om een heldere verbinding te hebben met jezelf en zeker te weten dat er geen dingen gebeuren waar je later spijt van krijgt.

In onderstaande podcast episode deel ik mijn sobere date ervaringen (opgenomen in maart 2023).

6 maanden later…….

In april 2023 was ik in Nepal en inmiddels was ik 221 dagen sober. Ik was op reis met iemand en op een avond vroeg hij of ik een biertje wilde delen. Ja maar ik drink niet, was mijn antwoord. Toch dacht ik; ach waarom niet eigenlijk, een half biertje. Wat kan daar mis mee zijn? Ik heb nu toch wel aan mezelf bewezen dat ik geen alcohol meer nodig heb? Mijn experiment is zwaar uit de hand gelopen!

We dronken een half biertje samen (in Nepal zijn de biertjes groter dan in Nederland) en ik voelde het direct.

Ik voelde me draaierig en merkte trek in een sigaret op komen. Toch bleek het bij het halve biertje. De volgende dag voelde ik meteen verschil in mijn energie. Brak is een groot woord maar ik voelde dat ik minder helder en fit was dan gebruikelijk. Ik kende het gevoel; dit was het gevoel dat ik had wanneer ik gedronken had.

Toch is er een zaadje geactiveerd op die avond. Een paar weken later merkte ik namelijk dat ik zin had weer eens ouderwets naar de klote te gaan. Ik had net in het ziekenhuis gelegen en vroeg me af hoe ik eigenlijk verder wilde met dit experiment. Wilde ik echt voor altijd sober blijven? Getriggerd door foto’s op Instagram van vriendinnen op festivals dacht ik; ja maar dit is ook een deel van mij. Zou ik niet gewoon weer eens kunnen genieten zoals ik dat vroeger deed?

ouderwets naar de klote

Een paar dagen na deze hersenspinsels ontmoette ik een Nederlandse meid met wie ik wat zou gaan drinken in Pokhara. Zij bestelde een wijntje en toen ik zag dat deze bar goede westerse wijnen had (uitzonderlijk in Nepal) deelde ik mijn gedachten over het sober zijn en mijn verlangen weer eens te drinken. Na een kwartier de smoothie tegen de wijn afgewogen te hebben won de wijn en riep ik de ober: “Can we order a bottle of Pinot Grigio please”?

Alsof het zo moest zijn zag ik op hetzelfde moment een nieuwe peuk op de grond liggen. Jeetje; daar had ik net trek in! Ouderwets met sigaret in de hand proostten we op het leven en een gezellige avond. En dat werd het. Eén fles Pinot Grigio werden er 3, 1 peuk werd een heel pakje. Voor het naar huis gaan dronken we nog twee biertjes en om half 3 strompelde ik naar huis. Met kleren en al viel ik in slaap op bed.

De volgende ochtend was ik meer naar de klote dan ooit tevoren. Terug kijkend op een super avond, dat wel. Ik had heel veel mensen ontmoet en onwijs gelachen. Ik ging bijna over mijn nek als ik alleen al aan eten dacht en heb de halve dag geslapen, maar het was het waard. Toen ik de moed bij elkaar verzameld had om te gaan eten ontmoette ik mijn kersverse nieuwe vrienden van de avond ervoor. Voor ik het wist gingen we verder waar we gebleven waren: met een peuk en een herstel wijntje.

4 katers in 1 week: netjes Mas!

Precies een week ging dit zo door. Ik ging weer eens naar een club, ging daarna sunrise kijken en trok hem ouderwets en zonder moeite door tot 8 uur ’s morgens. Toen ik de 4e kater in 1 week had realiseerde dat dit niet meer was wat ik wilde. De eerste avond was leuk, de rest van de avonden was het een soort leegte opvullen. Het feestbeest in mij was weliswaar 6 maanden koest geweest, maar was nog steeds in mij vertegenwoordigt. En goed ook; ik was het nooit verleerd. Ik viel weer terug in oude patronen, voelde me weer brak, onzeker en energieloos, rookte weer en wijn bestellen was weer net zo normaal als vroeger.

Dit was niet de kant waar ik naar terug wilde bewegen. Ik nam een besluit: ik stop weer met drinken.

Al met al heeft deze “terugval”precies een week geduurd. Op zondag nam ik mijn eerste wijntje en een week later op zondag de laatste.

De eerste fles Pinot Grigio zou snel gevolgd worden door nog twee flessen

Conclusie: is het leven leuker met alcohol?

Het leven is anders met alcohol maar voor mij beslist niet leuker. Ik heb wel een hele leuke avond gehad de eerste avond dat ik weer dronk, een avond die ik nuchter nooit op die manier had ervaren. Het voelde heerlijk om weer eens ouderwets los te gaan, slap te ouwehoeren en niet na te denken. Maar de rest van de week voelde het vooral leeg en nutteloos. Drinken om het drinken, gaar zijn en verdoven. Het bracht me niks.

Toch had ik het niet kunnen en willen missen en was het een onmisbaar stuk in dit proces. Het liet me namelijk zien dat alcohol me niet verder brengt in mijn leven en dat ik nog steeds dezelfde persoon ben als ik drink.

Het was een onmisbaar stuk in dit hele proces. Ik realiseerde me weer hoe fijn sober zijn is en hoe ik me ook alweer voel wanneer ik drink. En; nog veel belangrijker: ik besefte me dat mijn leven veel leuker, makkelijker en lichter is ZONDER alcohol!!!

Alcohol geeft een hele korte kick en heel kortstondig plezier. De nasleep ervan is minder leuk en voegt in mijn geval niks toe aan de dromen en ambities die ik heb en de manier waarop ik mijn leven wil leiden. Ik wil gelukkig zijn, me fit, energiek, zelfverzekerd, vitaal en geïnspireerd voelen en groeien en ontwikkelen als mens. Alcohol beperkt me daarin en zorgt ervoor dat ik me minder zelfverzekerd voel, minder energiek, minder geïnspireerd en minder fit. Waarom zou ik het dan in hemelsnaam doen?

Een nieuwe levensstijl

Inmiddels zijn we weer een half jaar verder en is het alweer ruim een jaar geleden dat mijn 3 maanden experiment van start ging.

Terug kijkend is mijn leven radicaal veranderd. Uiteraard komt dat ook door het nomad leven en het reizen, maar ik ben ervan overtuigd dat sober zijn de katalysator is geweest voor alle groei en ontwikkeling het afgelopen jaar. De dingen die ik nu doe had ik nooit gekund in het leven wat ik hiervoor leidde. Ik was zo vaak brak en niet 100% fit en dat maakt uit je comfortzone stappen veel moeilijker.

Ik doe nu dingen die ik eerst onmogelijk had geacht en daag mezelf steeds verder uit. Dat lukt omdat ik in mezelf geloof en op mezelf vertrouw en omdat ik me super verbonden met mezelf voel. Als ik nog gedronken had weet ik zeker dat ik nooit zover was gekomen dan nu.

Ik ben oprecht een ander mens en hoor vaak van mensen uit Nederland dat ik straal. Zo voel ik me over het algemeen ook en ik geniet enorm van mijn eigen fitheid, energie en levenslust. Ik voel me veel rustiger en kalmer en heb veel meer vertrouwen.

Sober leven is niet meer iets wat ik “doe”, maar iets wat ik “ben”

Ik ben helemaal gewend aan dit sobere leven en ontmoet op de een of andere manier bijna alleen maar mensen die ook nuchter zijn. De wet van aantrekking werkt dus zelfs op dat gebied 😉 Dat maakt het voor mij natuurlijk ook makkelijker om vol te houden. Sober door het leven gaan is niet meer iets wat ik “doe” maar iets wat ik “ben”. Het is de manier waarop ik leef.

Het leven lacht me veel meer toe sinds ik sober ben

Blijf je voor altijd sober Mas?

Dit is een goede vraag die ik mezelf ook zo nu en dan stel. Het was nogmaals nooit mijn intentie zo lang sober te blijven en ook niet om nooit meer te drinken. Dat is het denk ik nog steeds niet, maar ik zou gewoon niet weten wanneer ik het weer een keer wil.

De week alcohol drinken in Pokhara heeft me doen beseffen dat ik die kant niet meer op wil bewegen, maar ook dat het blijkbaar zo gebeurd is om weer terug te vallen in oude patronen. Het liet me zien dat ik me veel beter voel zonder alcohol. En zoals ik al eerder zei: zolang het genieten groter is dan het discomfort (voor zover ik daar last van heb) is er geen reden voor verandering.

Ik ben me heel erg bewust van de voordelen die niet drinken met zich meebrengt en die voordelen zijn vele malen groter dan de nadelen.

De gedachten aan alcohol zijn er nauwelijks meer en dus ervaar ik ook nauwelijks nadelen. Ik denk trouwens ook dat dat ook een van de belangrijkste tips is voor mensen die ook willen stoppen met drinken. Verleg je focus van “niet meer mogen drinken” naar dat wat het je oplevert. Je bewustzijn van hoe fijn je je voelt zonder alcohol is heel belangrijk, evenals je bewust zijn van hoe je je voelt mét alchohol. Dit inzicht maakt namelijk dat je weet waarom je het doet. Uiteindelijk willen we natuurlijk allemaal gelukkig zijn en zullen we keuzes maken die dat onderstrepen.

het is min of meer zo gelopen

Het is min of meer zo gelopen dat ik nu sober door het leven ga en ik denk dat dat goed is. Mijn intentie was 3 maanden en die 3 maanden hebben me laten zien hoe ik me voel zonder alcohol. Daarna was het veel makkelijker om vol te blijven houden. Als ik vorig jaar had gezegd “ik drink nooit meer” was het veel moeilijker geweest.

Ik zeg nog steeds niet dat ik nooit meer ga drinken. Ik vind nooit namelijk een hele grote uitspraak en ik kan me best voorstellen dat er weer eens een moment kom dat ik in NL ben en het weer een keer ga proberen. Of dat ik misschien ergens ben en ik een duidelijke ja voel.

Al weet ik het ook weer niet zeker. Ik hou dat soort opties open omdat ik geen keuzes wil maken vanuit “moeten of niet mogen”. Ik kijk in het moment hoe ik me voel en wat ik wil. Tot op heden heeft dat als resultaat dat ik steeds kies om niet te willen drinken omdat ik me te lekker voel zonder. Het moment dat ik in Pokhara het wel dacht te willen bracht me ook weer heel veel groei en inzichten. Ik heb er nul spijt van. Ik had het nodig om vervolgens weer sober verder te kunnen.

Balans

Ik vertrouw er helemaal op dat ik de juiste keuze maak en zie sober zijn en blijven als een journey opzich. Uiteindelijk gaat het hele leven om balans en dat geldt ook voor alcohol.

Ik heb alleen wel ontdekt dat balans voor mij persoonlijk moeilijk samen gaat met alcohol. Ik heb teveel moeite om het bij 1 te laten en weet wat de consequenties zijn als ik het weer doe. Alcohol brengt mij letterlijk uit balans.

Maar ongetwijfeld komt er weer eens een moment dat ik het toch weer wil proberen. Alcoholverslaafden en mensen die werken in de verslavingszorg zullen dit vast niet begrijpen maar ik ben mens en sta mezelf toe om fouten te maken en daarvan te leren. Hoewel ik niet weet of alcohol drinken fout is, maar je snapt wat ik bedoel. We kunnen overal van leren en als je het leven zo bekijkt is alles een stuk liefdevoller en lichter. We hebben zelf de keuze hoe we met bepaalde situaties om gaan en of we onszelf afstraffen of de les te zien.

Ik ga sober door het leven en geniet daar op dit moment nog steeds intens van. Ik kan echt iedereen aanraden om dit eens een maand te gaan proberen als challenge om te zien wat het met je doet en hoe het leven is zonder alcohol. Vind je het niks? Kan je altijd weer beginnen.

Slot conclusie: Is het leven saai zonder alcohol?

Ik denk dat dit antwoord heel erg helder is na het lezen van dit blog. Het leven is absoluut niet saaier zonder alcohol.

Het is anders. Het leven is vrijer, lichter, makkelijker en vrolijker zonder alcohol. Als je het mij vraagt dan.

Ik ben nog steeds dezelfde Mas als voordat ik stopte met drinken, alleen dan een stuk zelfverzekerder, rustiger en fitter. Genieten van mijn leven doe ik nog steeds en misschien nog wel meer dan toen ik nog dronk. Ik voel me elke dag alive en verspil geen dagen meer met brak en half gaar zijn. Voor mij persoonlijk is het leven dus veel leuker geworden zonder alcohol.

Ik zal binnenkort een ander blog schrijven met mijn belangrijkste tips van het afgelopen jaar. Nu al nieuwsgierig? Kijk deze video die ik op nam toen ik een jaar sober was en waarin ik ook wat tips deel.

Ik ben heel benieuwd: wat is jouw relatie met alcohol en hoe kijk jij aan tegen sober zijn?

Deel het in de comments ❤️

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *