27/08/2023

Lumbini: waar de wijsheid van Boeddha geboren werd

Zonsondergang Maya Devi Tempel Lumbini

Lumbini ligt in het zuiden van Nepal en is de plek waar Boeddha geboren werd. Direct na zijn geboorte zette Boeddha in Lumbini zijn eerste 7 stapjes op lotusbloemen die spontaan verschenen. Bijzonder verhaal he? Lumbini draait dus om dat verhaal en om boeddhisme in algemene zin. Lumbini is wat mij betreft een absolute aanrader voor jouw master journey door Nepal.

Pak je zonnebril, een dosis motivatie en energie en een sjaal om je schouders te bedekken, want we gaan op naar Lumbini!

Geschatte leestijd: 10 minuten

Hoe kom je in Lumbini?

Lumbini is niet echt in de buurt van andere bijzondere bestemmingen in Nepal dus als je naar Lumbini wil, is het belangrijk dat je die goede dosis energie en motivatie ingepakt hebt.

De wegen in Nepal zijn slecht dus alles duurt lang. Vanuit Kathmandu is de busreis 9-12 uur en vanaf Pokhara 6-9 uur. Als je geen lekke band krijgt en als alles meezit.

Ik ben naar Lumbini gereisd vanaf Chitwan National Park, dat was “slechts” zes uur. Er zijn speciale toeristenbussen te boeken, die net wat meer comfort hebben dan de lokale bus. Als je nog wat meer comfort wilt, zijn er ook privéauto’s beschikbaar die je rechtstreeks naar Lumbini brengen.

Voor de avonturiers

Als je een echt avontuur wil ga je met de lokale bus. Dat is een beleving op zich! Wij (ik was met iemand samen en dat raad ik je absoluut aan!) moesten 4x overstappen en werden gelukkig geholpen door een local, want er is geen touw vast te knopen aan het lokale busvervoer. Maar het was wel een van de leukste en meest bijzondere ervaringen van mijn reis door Nepal.

De locals waren net zo van mij onder de indruk als ik van hen. Buiten de toeristische plekken zijn mensen niet zo gewend aan toeristen en daarom ben je een attractie op zich. Ik vond het dan weer heel bijzonder om het lokale leven te zien.

Ok ik wijk af; waar waren we gebleven? Oh ja; Lumbini!

Het bijzondere geboorteverhaal van Boeddha in Lumbini

Boeddha, ook wel bekend als Siddhartha Gautama, werd dus geboren in Lumbini, Nepal. Toentertijd was dit trouwens nog grondgebied van India. Hij zou geboren zijn in een hindoeïstische koninklijke familie.

De buitengewone geboorte van Boeddha

De legende rondom de geboorte van Boeddha is doordrenkt met mystiek. Zo schijnt dat zijn moeder, koningin Maya, op een nacht droomde dat een witte olifant haar zij aanraakte met zijn slurf en haar meenam naar hemelse paleizen.

De volgende dag werd de droom uitgelegd: er zou een krachtige kroonprins geboren worden. De dromen van een vrouw tijdens de zwangerschap zijn in India heel belangrijk: ze hebben iets te zeggen over het ‘zielenwezen’ dat plaatsneemt in de baarmoeder. Tot op de dag van vandaag schijnen de dromen van zwangere vrouwen uitvoerig besproken te worden.

De dromen vertellen iets over het kind. Een witte olifant is een heel goed teken en het was dus een zeer veelbelovende droom.

Niet lang daarna, terwijl koningin Maya op weg was naar het ouderlijk huis om te bevallen, stopte ze bij de Lumbini-tuinen om even uit te rusten. Daar, onder een salboom, begon haar bevalling.

Volgens de verhalen hield koningin Maya zich vast aan een tak en beviel ze staande. Uit haar rechterheup werd de toekomstige Boeddha geboren. Hij kon gelijk staan er wordt gezegd dat hij zeven stappen nam in de vier windrichtingen en bij elke stap een lotusbloem uit de grond groeide. Vervolgens zei hij:

” Dit is mijn laatste geboorte, hierna zal ik niet wedergeboren worden”

Siddharta Gautama

Er verschenen goden uit de hemel en grote slangen uit hun verblijf onder de aarde. Het hele universum kwam zo in feite samen: bovenwereld, aarde en onderwereld.

Mijn boekentip voor een beetje meer context

In Lumbini lees en zie je nog meer over de bijzondere geboorte van Boeddha en het boeddhisme in algemene zin. Voor het schrijven van dit artikel heb ik trouwens mijn Lumbini kennis aangevuld met literaire kennis van deze website en het boek een heldere inleiding in Boeddhisme .

Dit boek is trouwens een absolute aanrader als je meer wil weten over het boeddhisme. Er wordt op hele simpele (heldere dus) wijze uitleg gegeven over het ontstaan van het boeddhisme, de verschillende stromingen en de basis filosofieen .

Ik zou zeggen een must-read als je naar Azië gaat en iets meer wil begrijpen van het bezoek aan een tempel. Ik begrijp na 10 jaar Azië eindelijk waarom Boeddha zoveel verschillende gezichten heeft, in verschillende houdingen zit en wat die prenten betekenen als je een tempel binnen loopt.

Zet het boek een heldere inleiding in Boeddhisme op je inpaklijst dus voor je reis naar Azië! Het maakt je hele bezoek aan Lumbini echt leuker als je een beetje meer context wil hebben van dat wat je ziet.

Wat is er te doen en te zien in Lumbini?

Lumbini is vandaag de dag vooral een heilige plek en pelgrimsoord voor boeddhisten en reizigers die geïnteresseerd zijn in spiritualiteit en geschiedenis.

De stad is verder niet heel bijzonder. Het ligt vlakbij de grens met India en je merkt dat de cultuur en sfeer meer Indisch is dan Nepalees. Mensen willen continu met je op de foto, de menukaart is Indisch (dit is absoluut geen nadeel!) en de sfeer is totaal anders dan bijvoorbeeld in andere plekken in Nepal.

Als je geen interesse hebt in het boeddhisme, levenskunst, filosofie, geschiedenis of tempels heb je hier niet heel veel te zoeken.

Heb je dat wel, lees dan snel verder voor mijn Lumbini tips 👇:

Myanmar Golden Temple Lumbini
Lumbini draait vooral om tempels
tempels
Mother Temple of the Graduated Path to Enlightment Lumbini
en nog meer tempels

Tips voor jouw bezoek aan Lumbini

1. Maya Devi Tempel: Bezoek de tempel die is gebouwd op de exacte plek waar Boeddha werd geboren. Je kan hier de steen zien waarop zijn moeder bevallen zou zijn en vooral lekker chillen in de tuin. Tip: Bezoek deze tempel rond zonsondergang en blijf de avond. Je ziet dan de monniken hun mantra’s zingen en rituelen uitvoeren, je kan kaarsjes aansteken en alles is heel mooi verlicht.

2. Mediteren onder een bodhi-boom: In de schaduw van de Bodhi-boom kun je mediteren en genieten van de spirituele energie die rondhangt in Lumbini. Er wordt gezegd dat Boeddha, wat trouwens Sanskriet is voor “verlichte” verlichting zou hebben bereikt onder een bodhi boom. Zou wat zijn als jou dat ook lukt!

3. Bezoek de verschillende Tempels en Kloosters: Rondom het gebied zijn er prachtige tempels en kloosters gebouwd door verschillende boeddhistische landen. Elk heeft zijn eigen architectuur en stijl, wat een unieke sfeer toevoegt aan de plek. Er zijn Japanse, Koriaanse, maar bijvoorbeeld ook Boedhistische tempels.

4. Huur fietsen: In Lumbini liggen alle tempels ver uit elkaar. Het landschap is vlak en leent zich daarom uitstekend voor een Hollandse fietstour, langs oosterse tempels en monniken! Verwacht ouderwetse fietsen (maar hey; ze doen het!), en onverharde wegen. Een absolute aanrader!

5. World Peace Pagoda: Een korte wandeling vanuit de Maya Devi tempel brengt je naar de World Peace Pagoda. Ik vond de energie hier vooral heel bijzonder, heel rustig. En het uitzicht is ook prachtig!

6. Doe Vipassana: Wil je echt voor de ultieme boeddhistische ervaring gaan? Er is ook een Vipassana centrum in Lumbini waar je een 10-daags stilteretreat kan volgen. Tijdens mijn reis door Nepal ontmoette ik veel reizigers die hier vipassana hadden gedaan vol lovende verhalen. 

Wil jij graag een keer Vipassana doen, dan zou ik zeker Lumbini overwegen. Want hoe bijzonder is het om Vipassana te doen op de plek waar boeddha geboren is??

7 . Lumbini International Research Institute: Voor diepgaande inzichten in boeddhisme en de geschiedenis van Lumbini kun je een bezoek brengen aan dit onderzoeksinstituut. Ik ben er zelf niet geweest, maar zou er de volgende keer zeker wel heen gaan.

8. Ga naar Lumbini met Boeddha Purnima: Dit was voor mij een toevalstreffer maar ik bleek tijdens mijn reis door Nepal precies tijdens Boeddha Purnima in Lumbini te zijn.  Boeddha Purnima is de geboortedag van Boeddha (maar tegelijkertijd vieren ze die dag ook de sterfdag én de dag van verlichting).

Boeddha Purnima is de belangrijkste dag van het jaar voor boeddhisten en het wordt in Azië op heel veel verschillende plekken gevierd. In Lumbini zijn op die dag de tempels prachtig versierd en zijn er speciale ceremonies, festiviteiten en rituelen. Boeddha Purnima vindt plaats tijdens de eerste volle maan in het nieuwe astrologische jaar en als je planning precies zo uitkomt zou ik zeker aanraden in deze tijd te gaan.

Maya Devi Temple Buddha Purnima
Toevalstreffer: ik bleek toevallig in Lumbini te zijn met Boeddha Purnima

Handig om rekening mee te houden als je naar Lumbini gaat:

Lumbini is heet

Lumbini ligt in het zuiden van Nepal en dat betekent dat het er heel heet kan zijn. Ik was er eind april/ begin mei en het was 35-37 graden. Het is dus aan te raden de ochtenden te benutten en de avonden. De tempels openen vroeg en sluiten laat.

In between de perfecte tijd voor een powernap, of meditatie onder een bodhiboom 🧘‍♀️

Kleed je gepast

Als je vaker boeddhistische tempels bezoekt is dit overbodig maar ik deel het toch: kleed je gepast! Dat betekent in ieder geval schouders en knieën bedekt. Ik had zelf een lange rok aan en heb standaard een sjaal bij me.

Verder is het handig om slippers te dragen omdat je bij iedere tempel je schoenen uit moet doen.

Hoe Lang naar Lumbini?

Je kan Lumbini in 1 of 2 dagen gezien hebben. Ik bleef zelf 6 dagen in Lumbini, maar dit kwam omdat ik er was met Buddha Purnima en omdat alle tijd van de wereld had. Oh ja, en ik was in leuk gezelschap 😉

Mijn ochtenden bracht ik al chillend door in en om de tempels. Tussen de middag deed ik niet veel en ’s avonds ging ik dan weer terug. Ik zag 1 of 2 tempels per dag, maar als je haast hebt kan je ze ook allemaal in 1 of 2 dagen zien.

Hou nogmaals wel rekening met de reistijd; het is ver weg van de meeste plekken.

Combineer jij Nepal met India en reis jij met de bus? Dan is Lumbini top gelegen, want het ligt vlakbij de grensovergang met India.

Wat vond jij van Lumbini?

Ben jij al naar Lumbini geweest? Wat vond jij ervan? Laat het weten in de comments!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *