04/07/2024

Mijn eerste retreat ervaring op Ibiza veranderde mijn leven radicaal!

Op retreat gaan; tegenwoordig lijkt het hipper dan ooit. En dat is niet voor niks! Een retreat, ook wel retraite genoemd, biedt je de space, tijd en ruimte om met jezelf te connecten, tot rust te komen en antwoorden te vinden. Maar pas op: een retreat kan jou en je leven radicaal transformeren! In positieve zin uiteraard :). Dat gebeurde in ieder geval bij mij! In dit blog deel ik hoe mijn eerste retreat ervaring op Ibiza mijn leven veranderde en waarom een retreat zeker op jouw travellist moet komen dit jaar. Pak de popcorn en geniet van dit heerlijke blog zou ik zeggen!

Geschatte leestijd: 12 minuten

Retreatervaring; prachtig transformatief retreat op Ibiza
Op retreats maak je connecties voor het leven! Deze foto werd ook gemaakt op een retreat op Ibiza in 2022

mijn eerste retreat ervaring begint heel klein

Het is mei 2021 als ik rondloop met een aantal levensvragen. De bekende 30-ers vragen: Wie ben ik, wat ga ik doen met mijn leven en waar droom ik van? Ik heb het gevoel dat ik “vast zit” in het leven wat ik leid. “Is dit het nou?” vraag ik me regelmatig af. Heeft het leven niet meer voor mij in petto?

Ik besluit naar Ibiza te gaan, voor de eerste keer niet om te feesten, maar op zoek naar antwoorden. In het kader van dit voornemen beland ik bij de start van deze reis op een Half Day Retreat bij One Day Retreat Ibiza. Een 4 uur durend retreat, bestaande uit yoga, meditatie en een stilte wandeling. Dit lijkt me een perfecte kennismaking met iets wat nieuw voor mij is. En de perfecte start van mijn eerste solo avontuur alleen op Ibiza.

Hoewel het maar 4 uur duurt, voel ik me na afloop oprecht een ander mens dan toen ik aankwam. De stilte en rust brengen me naar een diepere laag in mezelf. Daarin lijkt iets geopend te zijn. Alsof er een zaadje gepland is in mijn hart. Een hartsverlangen naar vrijheid, zingeving en aliveness.

Wat ik dan nog niet weet, is dat dit zaadje een paar maanden later uit zou groeien tot iets wat mooier en grootser zou worden dan ik ooit had kunnen bedenken. Dit eerste retreat bezoek zou het startpunt van een radicale verandering in mijn leven markeren…

In deze podcast deel ik mijn Ibiza journey van 2021 en 2022 inclusief deze retreat ervaring. Super leuk om te luisteren!

Mijn Eerste Meerdaagse Retreat ervaring

Een journey begint, vol spiritualiteit, bewustwording en groei. De hierop volgende bezoekjes aan Ibiza, maar liefst 3 in een paar maanden tijd, zijn omringd door toevalligheden, synchroniciteiten en magische ontmoetingen.

Bovendien beland ik 6 maanden later op het 5-daagse Mariposa retreat, ook weer van One Day Retreat Ibiza. Dit is mijn eerste meerdaagse retreat en ik vind het eerlijk gezegd van tevoren best wel spannend. Je geeft een hoop geld uit, maar wat levert het je op?

Zweefteven en Geitenwollen Sokken: Is Een Retreat Wel Wat Voor Mij?

Dit is misschien wel mijn grootste vooroordeel van tevoren. Wat voor mensen komen er eigenlijk op een retreat af? Is dit wel wat voor mij? De saboteur in mij ziet vooral een beeld van geitenwollen sokken en zweefteven voor zich. E

Wanneer ik hoor dat een van de dames die ik in mei ontmoet heb op het half-day retreat in mei 2021 ook blijkt te gaan, wint mijn nieuwsgierigheid het van de oordelen. In het kader van “uit je comfortzone stappen op sokken” meld ik me aan. Dit blijkt de beste keuze ooit!

Let the Magic Begin………

Dit retreat in november 2021 is in één woord magisch. We zijn met 17 deelnemers, stuk voor stuk prachtige vrouwen. Geen geitenwollen sokken te bekennen en ik heb ook niemand voorbij zien zweven. Gewoon vrouwen zoals jij en ik. Dat vooroordeel kan dus direct de prullenbak in.

Het retreat is in een prachtige villa aan de westkant van Ibiza. De dagen beginnen met yoga/meditatie en in stilte. Dat lijkt me van tevoren een dingetje; mag ik dan echt niks zeggen? De stiltemomenten blijken juist mijn favoriete momenten van de dag te zijn. Nog een vooroordeel die ik weg kan mieteren – is de prullenbak nog niet vol?

Het programma bestaat verder uit workshops, meditaties, hikes en journaling. En ook niet geheel onbelangrijk: heerlijk eten! Hoewel we helaas pech hebben met het weer, geeft dat juist een mooie dimensie aan het retreat. Het weer nodigt nog meer uit om naar binnen te keren.

Even terug naar dat zaadje

Dat zaadje wat in mei gepland is, is er nog steeds. Maar ergens voel ik dat er dingen aan het veranderen zijn. Op dag 2 schrijf ik het volgende in mijn journal:

Lieve ik,

Ik kijk voor me en zie de rotsen in de zee, naast me zie ik het zwembad golfen en overal om me heen hoor ik vogels fluiten. Mijn geest is gevuld met mogelijkheden en overvloed. Bizar!

Gisteren dansten we bij de zonsondergang en dit was zo mooi. Ik voelde me zo krachtig, als in een droom. Deze prachtige plek, de muziek, de energie van Ibiza, de zon de verbinding met mijn hart. Magisch! Er staat me iets geweldigs te wachten, dat voel ik aan alles.

Terwijl ik dit schrijf gaat de zon schijnen. Ik voel me zoooo verbonden met mijn hart.

Volgend jaar woon ik hier. Dat voel ik. Nee, Dat wéét ik.

Ik trek aan wat er op mijn pad mag komen en ben dankbaar. Dankbaar dat ik hier ben, dankbaar voor de rust die ik voel, dankbaar voor Ibiza.

Ik schakel mijn ego de komende dagen uit, zodat ik volledig kan verbinden met mijn hart en kan luisteren naar het fluisteren van mijn ziel.

Dit journal is onderdeel van mijn nieuwe ik en mijn nieuwe leven.

Op naar het volgende level. Op naar het leven van mijn droomleven.

Let the magic begin.


Masha- 15-11-2021

Een Retreat Vol Magie en Transformatie

En inderdaad; de magic begint. En hoe!

In de stilte en rust op dit retreat krijg ik namelijk visioenen te zien van mijn leven. Ik zie mezelf op Ibiza wonen, maar ook de wereld over reizen, wonen en werken waar ik wil, vrouwen begeleiden en mijn droom leven. Het zaadje wat gepland is in mei krijgt steeds meer aandacht. Wat je aandacht geeft groeit en ik ga steeds meer mogelijkheden zien voor iets wat tot die tijd compleet onmogelijk lijkt.

Later die week maak ik een visionboard van deze droom. Een visionboard die compleet in het teken staat van vrijheid. Van Ibiza, tot hippies, tot Bali tot persoonlijke groei en spiritualiteit. De hekkensluiter is een camper; op de een of andere manier heb ik het gevoel dat er een camper op mijn visionboard moet komen. Geen idee waarom, want ik heb nooit eerder in een camper gereden of geslapen. Maar; hij staat erop hoor!

dit Visionboard Komt tot Leven

Ik ben in shock als het klaar is: wauw, dít is het leven wat ik wil. Maar OMG dat betekent nogal wat. Ik zal mijn leven radicaal moeten veranderen!! HOE DAN?! Kan ik dit wel?

Op de laatste avond is het ineens helder. Ik ga mijn huis verkopen en mijn baan opzeggen. Ook al krijg ik buikpijn van het idee alleen al. Dít is wat ik moet doen. Ik ga mijn hart volgen en al mijn dromen waarmaken. Ik wil nooit spijt hebben dat ik niet heb gedaan wat ik écht wil!

En zo geschiedde.

Na deze eerste retreat ervaring is oprecht mijn hele leven veranderd! Zes maanden later rij ik voor onbepaalde tijd naar Ibiza. Ja, met die camper van dat visionboard dus! Een paar maanden later is mijn hele visionboard tot leven gekomen.

In deze video zie je het magische verhaal hierover.

mijn verdere retreat journey

De jaren hierna ben ik nog 9 keer op retreat geweest, overal ter wereld. Ik kom toevallig net terug van een 4-daags retreat van Eckhart Tolle in California. Ik hou echt van retreats!

Keer op keer brengen retreats me dichterbij mezelf, geven ze me helderheid, kracht en vertrouwen en leveren ze me mooie nieuwe vriendschappen op. Je ontmoet gelijkgestemden en omdat je veel met elkaar deelt, ontstaan diepgaande en blijvende vriendschappen. Ik spreek van elk retreat nog wel een of meerdere vrouwen!

Op retreat gaan heeft me geholpen mijn dromen te ontdekken, mijn innerlijke stem te horen en te ontdekken waarom ik hier ben. Dit is waarom ik geloof dat iedereen minstens één keer in zijn leven een retreat zou moeten ervaren. Het beeld wat ik van tevoren over retreats had, klopt echt totaal niet. Ik vind een retreat de mooiste ervaring die je jezelf kan geven!

Retreat ervaring op Ibiza transformeerde mijn leven
Een fijne meditatie bij sunset op het Mariposa retreat op Ibiza in november 2021

Om de Cirkel Rond te Maken: Nog een Bijzondere Retreat Ervaring

In april 2023 beland ik op een hike retreat in de Himalaya Nepal. Hoewel dit op papier de coolste retreat ervaring ever lijkt te zijn, blijkt het in het echt toch anders. Dit retreat is niet wat ik gewend ben en verwacht had. Ik besluit zelfs eerder weg te gaan! Toch brengt ook dit retreat me een prachtig inzicht, die ook helemaal past bij de magie van dit blog.

“Waarom ben ik in hemelsnaam op dit retreat beland?” schrijf ik op 16 april 2023 in mijn journal, op 2000 meter hoogte in de Himalaya. Met voor me het dramatische uitzicht van Annapurna, een van de hoogste bergen ter wereld. Om me heen zie ik bergen die steeds meer verstopt raken achter onheilspellende wolken vol onweersbuien. Met de aantrekkende wind in mijn gezicht schrijf ik die vraag op.

een bizar antwoord

“Omdat het de bedoeling is dat jij zelf retreats gaat hosten Mas, op verschillende plekken ter wereld” staat er ineens op mijn papier.

Huh? Dit had ik nooit verwacht! Op het moment dat ik me afvraag of ik deze boodschap goed begrijp, begint een orkest van luid fluitende vogels om me heen te kwekken. Alsof ze me aanmoedigen.

Noem het je innerlijke stem, je hogere zelf of een helder weten. Het is duidelijk. Ik mag hier zien hoe het niet moet en waar het beter kan om te beseffen dat ik zover ben om dit zelf te gaan doen. Ik ben zover, ik ben er klaar voor, ik kan dit 100x beter.

Toch duurt het nog een jaar en 4 retreats verder voordat deze manifestatie op bijzondere wijze tot uiting komt. Op het magische Ibiza….

And the magic happens…… Again!

Waar Zo’n Eerste Retreat Toe Kan Leiden

Een snelle fastforward naar april 2024. Ik beland min of meer spontaan op Ibiza en Lauri Berkhoudt, eigenaresse van One Day Retreat Ibiza en inmiddels vriendin, nodigt me uit voor een lunch.

Tijdens deze lunch wordt spontaan een samenwerking geboren (pak de beschuit met muisjes maar hoor!).

En niet zomaar een samenwerking; een camper retreat met camper Gaia.

Ja, precies, de camper die ik op het vision board plakte op Lauri haar Mariposa retreat in 2021! Omdat ik het gevoel had dat die erop moest. De cirkel is hiermee helemaal rond!

Het is magisch hoe het universum werkt en hoe alles samenkomt. De vrouw die mijn eerste retreat organiseerde, is nu de partner met wie ik retreats ga organiseren. Het voelt geweldig om de magie van retreats samen met haar door te geven!

Bijzonder he waar zo’n eerste retreat toe kan leiden?

Tips voor jouw eerste retreat

  • Kies de juiste partij en kennismaking: Kies iemand bij wie je een goed gevoel hebt. Er zijn zoveel aanbieders, kies er 1 die past bij jou. Mijn ervaring leert dat het belangrijk is een klik te hebben en je veilig te voelen. Vraag eventueel om een telefonische kennismaking met de host.
  • Vraag om de doelgroep en het programma: Vraag om een globaal idee van het programma zodat je weet of het past bij jou. Vaak ligt de kracht van een retreat in “niet precies weten” wat je gaat doen, maar het is wel belangrijk te weten wat de intentie van het programma is en wat je kan verwachten. Is het yoga of sport? Meditatie of tantra? Energiewerk of breathwork? Vraag ook naar de doelgroep; zijn het mannen of vrouwen? Wat is de gemiddelde leeftijd? Hoe “ver” zijn zij op hun reis?
  • Begin klein: Probeer eventueel eerst een dagretreat om te zien of een retreat bij je past.
  • Stel je intentie centraal: Wat wil je ervaren en waarom ga je? Kies een retreat dat hierop aansluit.
  • Ga er open in: iedereen die de eerste keer op retreat gaat vind dit spannend. Ga er met een open mind in en laat je verrassen.
  • Meer diepgang? Boek een prive retreat! Dit is volledig afgestemd op jouw wens en intentie. Dit is echt een kadootje!

Uitnodiging

Ben jij enthousiast geworden en wil jij ook ervaren wat een retreat kan betekenen voor jou?

Dan heb ik geweldig nieuws! Van september tot december organiseer ik, samen met One Day Retreat Ibiza, elke dag van de week een eendaags prive retreat op Ibiza. Je kunt kiezen voor een ochtend/middag of een middag/avond programma. Met camper Gaia ontdekken we de verborgen schatten van Ibiza. En van jou!

Mijn intentie met deze dagretreats is om jou de magie van Ibiza te laten ervaren, maar ook de magie in jezelf. Ik wil je in deze reis laten connecten met jezelf en de mooie dromen in jouw hart. En je laten voelen dat je die dromen kan verwezenlijken met liefde, aandacht en vertrouwen. Net zoals ik dat ooit zelf gedaan heb. Lees er hier alles over en meld je aan!

Behalve deze eendaagse retreats kan je ook een 5-7 daags retreat bij mij komen volgen op camping Cala Nova. Lees hier alles over deze coole hippie experience!

Ben jij weleens op retreat geweest en wat was jouw ervaring?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *