06/07/2024

Verbinden met jezelf en meer uit je vakantie halen deze zomer? Doe een digitale detox!

Behoefte aan verbinden met jezelf? Wil je meer uit je reis halen dit jaar? Elke seconde benutten, echt tot rust komen en jezelf (her)ontdekken tijdens je vakantie deze zomer? Bouw dan een digitale detox of offline momenten in tijdens jouw reis. In dit blog geef ik je acht redenen waarom een digitale detox ideaal is, vooral wanneer je op reis bent.

voordeel digitale-detox op reis: je komt helemaal tot jezelf
Deze foto werd gemaakt toen ik 1,5 maand offline was in Thailand. Ik heb me nog nooit zo met mezelf verbonden gevoeld als toen!

Wat is een digitale detox?

Een digitale detox betekent dat je een periode geheel of gedeeltelijk offline bent. Het is een detox/cleansing van de prikkels die je de hele dag door krijgt van je mobiele telefoon. Ik kies meestal voor meerdere dagen achter elkaar, maar je kunt ook beginnen met een weekend of zelfs een ochtend.

In het digitale tijdperk waarin we leven anno 2024, zijn we meer verbonden met de buitenwereld dan met onszelf. Van de hele dag achter de laptop zitten, tot WhatsApp-berichten bijwerken in de pauze en ’s avonds op de bank sociale media checken terwijl je tegelijkertijd Netflix bingewatcht. Een digitale detox klinkt daarom voor velen als een nachtmerrie en lijkt meer op een straf dan op een genot. Ik hoor je denken: waarom zou ik dit in hemelsnaam doen?

Mijn ervaringen

Nederlanders besteden volgens onderzoek gemiddeld 5,5 uur per dag achter schermen, waarvan 2 uur en 20 minuten achter hun mobiele telefoon. Heb jij je schermtijd wel eens bekeken? Onpopulair maar waar; ik zit hier helaas vaak zelfs boven! Om die reden plan ik regelmatig een digitale detox in. Keer op keer ben ik verbaasd hoeveel het me oplevert. In december’22 / januari ’23 ben ik wegens succes zelfs ruim een maand offline gebleven. En weet je wat mij verbaasde? Ik had werkelijk niets gemist! We denken dat het onmogelijk is om offline te zijn, maar niets is minder waar.

In onderstaande podcast deel ik mijn ervaringen na een offline periode in 2024 en geef ik tips als jij ook een digitale detox wilt doen.

voordelen voor een digitale detox op reis

  1. Je komt nóg meer tot rust: Het constant checken van meldingen en sociale media maakt je onrustig en leidt je af van jezelf en het moment. Wanneer je offline bent, komt je systeem tot rust en voel je je veel kalmer en stiller in je hoofd.
  2. Je slaapt beter Door niet online te zijn, zul je merken dat je beter slaapt en sneller in slaap valt. Behalve de prikkels zenden schermen ook blauw licht uit, wat de aanmaak van melatonine kan verstoren en je slaapkwaliteit negatief beïnvloedt.
  3. Je kunt écht genieten van je reis: Kijk voor de grap eens hoeveel tijd je per dag besteedt aan je mobiele telefoon. Tijdens je reis is dit vaak nog meer omdat je niet veel anders te doen hebt. Vaak gaat dit zelfs zonder dat je het zelf door hebt, automatisch pak je je telefoon. Hoe zonde is het om kostbare vakantietijd (waar je het hele jaar hard voor werkt) te besteden aan scrollen, kijken, posten en chatten? Gebruik je vrije dagen om écht op reis te zijn; je kunt alles thuis weer inhalen!
  4. Je innerlijke stem horen: Wanneer je offline bent, ben je verbonden met jezelf in plaats van met de buitenwereld. Daardoor kun je veel beter luisteren naar je eigen gedachten, gevoelens en ideeën. Er is tijd en ruimte om na te denken over jezelf, je dromen en je leven. Wat fluistert jouw hart je in? Pak een journal en schrijf op wat er in je omgaat.
  5. Je bent aanwezig in het hier en nu (op vakantie dus) Hoe vaak ben je niet bezig met het vastleggen van ervaringen in plaats van ze echt te beleven? Of hoe vaak ben je niet afgeleid van jezelf en het moment omdat je afgeleid bent door het online kijken wat anderen doen? En wat levert het je op? Niks. Wanneer je offline bent, ben je meer in het moment aanwezig. Je kunt om je heen kijken, contact maken met mensen of gewoon even voor je uit staren.
  6. Je kan je leven vanaf een afstandje bekijken: Door offline te zijn, kun je uitzoomen en je leven vanaf een afstandje bekijken. Op reis is er ook nog eens fysieke afstand tussen jou en het thuisfront. Dat geeft veel waardevolle inzichten. Reflecteer en schrijf alles op wat je opvalt.
  7. Je ontmoet mensen in het echte leven: Wanneer je alleen reist, ben je al snel geneigd je telefoon te pakken als je ergens zit te eten, drinken of wachten. Maar als je een digitale detox doet, sta je veel meer open voor echte ontmoetingen met mensen op reis die je hoogstwaarschijnlijk (nog) niet kent. Dát zijn de momenten die je onthoudt en die werkelijk wat toevoegen aan je vakantie. Vind je het lastig om mensen te ontmoeten? In dit blog deel ik trouwens wat tips om mensen te ontmoeten op reis!
  8. Je vakantie is bij uitstek hét moment om dit eens te gaan proberen! Een digitale detox lijkt onmogelijk omdat we denken dat we altijd bereikbaar moeten zijn. Vooral werk en familie worden gezien als belangrijkste redenen hiervoor. Maar op vakantie ben je er even niet, je hebt vakantie opgenomen om vrij te zijn en weg te gaan. FOMO is niet nodig; de mensen thuis hebben waarschijnlijk FOMO om jou.

Zet je telefoon vast op vliegtuigstand en gooi je out of office maar vast aan zou ik zeggen. Ben je bang dat je je gaat vervelen? Lees dan hier mijn blog met mijn 5 favoriete boeken die jou helpen meer uit je reis te halen deze zomer.

Ik wens je een hele fijne vakantie!

Heb jij weleens een digitale detox gedaan en wat zijn jouw ervaringen?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *