07/10/2023

Loslaten, stil staan & transformeren; welkom in de herfst!

Dikke sjaal en cappuchino: herfst in Dharamkot

Pak je kaarsjes, dekentjes en wierook maar uit de kast, want de herfst is begonnen! Hoewel de herfst en wintertijd voor de meesten geen favorietje is, is het wél een super nuttige en waardevolle tijd die je extreem veel kan brengen.

Zo was ik de afgelopen 2 maanden in het herfstachtige Dharamkot. Een mystieke plek op 2.000 meter hoogte in de regio Himachel Pradesh in de Himalaya van Noord-India. In deze regio zijn de monsoen regens het meest heftig, met elk jaar overstromingen, weg spoelende stukken land en dagenlange regen, onweer en hagel. Ieder jaar overlijden mensen door dit natuurgeweld, dit jaar waren het er 305. En toch koos ik er bewust voor om deze regenachtige periode hier door te brengen. Waarom? Omdat ik behoefte had aan stil staan, naar binnen keren, loslaten en transformeren.

Lees mee en kijk hoe jij de herfst ook kan benutten om (delen van) je leven te transformeren. Zodat je daarna weer met frisse energie kan bloeien, groeien en stralen!

Geschatte leestijd: 12 minuten

Meebewegen met de seizoenen

Alles in de natuur wisselt elkaar af. Maancycli, seizoenen, dag en nacht, leven en dood. Dagen worden korter en weer langer. Niets blijft hetzelfde. We vergeten het weleens maar wij mensen zijn onderdeel van de natuur. Ik geloof heel sterk dat we deze veranderingen en wisselingen nodig hebben en ben ervan overtuigd dat het een doel dient. Net zoals het nut van ’s avonds donker worden en ’s morgens licht. Wat doen we dan? Slapen!

Wat is het nut van de herfst en de winter?

Naar binnen keren

In de zomer staan we we vol in het leven en “aan”. Gevuld met zomerkriebels genieten we van lange dagen en avonden en veel gezelligheid. We zijn naar buiten gericht. Letterlijk.

Na die stralende periode belandden we in de herfst. Terwijl de dagen korter worden keren we automatisch meer naar binnen. We maken het het huis gezellig en hebben minder zin de deur uit te gaan. Ongetwijfeld herken je het gevoel dat je je bed niet uit kan komen in de herfst. Alsof het nooit eerder zo lekker lag als nu.

We verafschuwen dit vaak omdat het onhandig, nutteloos en saai lijkt. Maar is dit zo? Ons lichaam laat zien wat het nodig heeft, maar het is het verzet ertegen wat het ongemakkelijk en vervelend maakt. We vinden dat het leven altijd flitsend, snel en spannend moet zijn.

Maar dat kan toch niet altijd? Net zoals we slaap nodig hebben om weer actief te kunnen zijn hebben we ook tijd met onszelf nodig om daarna weer naar buiten te kunnen keren.

Benut de herfst en wintertijd en keer naar binnen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal, emotioneel en spiritueel. Breng tijd met jezelf door en trek je terug. Mediteer, journal en geef jezelf extra aandacht.

Luister naar jezelf en richt je op je binnenwereld in plaats van je buitenwereld. Wat gaat er in je om? Hoe voel je je? Wat heb je nodig? Zie wat er gezien mag worden en doorvoel je emoties. Vanuit hier kan je loslaten wat je niet meer dient en transformeren.

Herfst = naar binnen keren, stilstaan, loslaten en transformeren

Stilstaan en reflecteren

Wanneer is de laatste keer dat jij bewust helemaal niks hebt gedaan? Veel van ons vinden het maar al te moeilijk stil te staan en gas terug te nemen. Trust me; ik was lange tijd een van die mensen. Ik plande mijn vrije tijd vol, voller volst. Niks doen was fucking saai.

Als we stilstaan worden we geconfronteerd met gedachten en gevoelens waar we geen zin in hebben. Het voelt als tijdverspilling, maar is het allesbehalve. Stilstaan is vooruitgang en biedt ruimte voor bewustzijn en inzichten.

Met het einde van het jaar in zicht is de herfst de perfecte tijd om te reflecteren. Pak pen en papier en kijk naar de verschillende levensgebieden zoals liefde, werk, persoonlijke en spirituele groei, gezondheid en vriendschappen. Wat heeft dit jaar je opgeleverd? Waar sta je nu? Wat heb je gedaan en wat bracht het je? Wat zou je anders willen? Accepteer de dingen die nog niet helemaal zijn zoals je wil en erken wat het met je doet. Sta ook stil bij dat waar je blij mee bent en wees trots op je resultaten.

Sta stil, connect met jezelf en luister naar je hart. Waar heb je behoefte aan? Wat zou je straks willen oogsten? Waar wil je naartoe bewegen? Hoe zou je er over een jaar graag bij willen zitten? Wat is niet meer dienend en neem je niet mee naar volgend jaar? Wat mag je loslaten?

Een handige tool voor reflectie is het levenswiel van NLP. Je vind hem hier.

Loslaten

De herfst is dé periode waarin bomen hun bladeren laten vallen en kaal worden. Een tijd van loslaten dus. De natuur natuur is zo’n mooi voorbeeld!

Loslaten is voor veel mensen moeilijk, want we weten van tevoren niet wat we ervoor terug krijgen. We willen vasthouden aan dat wat we kennen omdat het lijkt alsof het ons veiligheid geeft. Maar vaak is het is schijnveiligheid. Als iets niet meer dienend is, is het tijd om los te laten. Hoe moeilijk en verdrietig dat soms ook is. Loslaten is nodig om ruimte te creëren voor nieuwe kansen, ervaringen en ideeën.

Zie het als een kop die vol zit. Je kan er water bij gieten, maar het zal overstromen. Je zal het oude water er eerst (deels) uit moeten halen om het vervolgens met nieuw water te kunnen vullen. Of denk aan een bloem die eerst haar oude bladeren moet laten vallen om in het voorjaar nieuwe knoppen en bloemen te kunnen krijgen. Je kan niet iets nieuws creëren als je het oude niet loslaat. Er is dan geen ruimte.

Mijn grootste loslaat proces

Het belangrijkste voorbeeld wat ik zelf kan geven over loslaten is de verkoop van mijn huis. Dit was het grootste en meest impact-volle loslaat proces in mijn leven. Het ging namelijk over veel meer dan alleen een huis. Ik liet een oud stuk van mezelf achter en dat was moeilijk. Het voelde heel onveilig om mijn huis los te laten zonder te weten wat ik ervoor terug zou krijgen.

Toch besloot ik het te doen omdat mijn huis me beperkt in dat wat ik echt wil: vrij zijn! Ik had zoveel mooie dromen en mijn huis paste daar niet meer bij. Het was eng, verdrietig en moeilijk, maar ik heb geen seconde spijt gehad. Alles wat ik nu doe, leer en ervaar had niet gekund als ik mijn huis nog had. Ik heb letterlijk ruimte gecreëerd voor zoveel nieuwe mogelijkheden en een totaal nieuwe ik. In onderstaande podcast episode deel ik hoe dit loslaat proces er achter de schermen aan toe ging.

Mijn grootse loslaat proces ooit: de verkoop van mijn huis

schoolvoorbeeld: loslaten biedt ruimte voor beter

Ongetwijfeld herken je het loslaten van exen. We denken dat we er nooit meer overheen komen als het uit gaat, maar toch gebeurd dat. Sterker nog; een tijd later ontmoeten we weer iemand anders. Iemand die veel beter bij ons past en veel leuker is 😉

Loslaten op verschillende niveaus

We denken bij loslaten vaak aan praktische zaken, zoals mensen, spullen en banen. Hoewel dat zeker belangrijk is, gaat loslaten juist óók over delen in onszelf. Belemmerende gedachten, patronen, angsten en gedrag. Om ons leven te transformeren moeten we zelf veranderen. We zullen afscheid moeten nemen van stukken van onszelf die ons niet helpen en belemmeren.

Soms is dat moeilijk. We hebben ons zo geïdentificeerd met bepaalde stukken dat we denken dat we dat zijn. Ik herinner me dat ik stopte met drinken en bang was dat het leven saai zou zijn zonder alcohol. Ik had mezelf geïdentificeerd met alcohol en gezelligheid met wijn en had werkelijk geen idee hoe ik bepaalde situaties zou ervaren zonder.

Ik moest mijn oude patronen doorbreken om nieuwe, gezondere patronen te ontwikkelen. Patronen die me voeden in het leven wat ik wil leiden. Die helpend en ondersteunend zijn. Stoppen met drinken betekende niet alleen geen alcohol meer drinken. Het hield in dat ik een heel nieuwe manier van leven zou ontwikkelen. Ik nam afscheid van de Mas die wijntjes drinkt, maar ook van een groot stuk van mijn oude leven. Ik moest ontdekken wat ik ging doen in de weekenden, hoe ik mezelf op een gezondere manier kon “belonen” en ik moest velden van mijn leven sober gaan verkennen.

Stel jezelf de vraag wie of wat je moet loslaten om het leven te creëren wat je wil. Weet dat loslaten iets anders is dan vergeten. Herinneringen kunnen we voor altijd bewaren in ons hart!

We hoeven niet te wachten tot iets onhoudbaar is

Vaak wachten we met loslaten tot we niet meer anders kunnen en iets onhoudbaar is geworden. Dat zorgt niet alleen voor verdriet om het loslaten maar ook om boosheid, teleurstelling en aversie. Maar dat hoeft niet! We kunnen iets ook loslaten uit liefde en dankbaarheid voor wat het was. En vanuit liefde kiezen voor iets nieuws. Zonder iets helemaal stuk te maken. Je zal merken dat dat loslaten makkelijker maakt omdat we het doen vanuit een liefdevolle positie en vanuit eigen verantwoordelijkheid.

Vergeven

Vergeven is een belangrijk onderdeel van loslaten. Soms laten we iets of iemand los vanuit boosheid of teleurstelling. We blijven in boosheid zitten en ongewild en onbewust blijven we daardoor verbonden aan de ander. Vergeven doe je niet voor een ander, vergeven doen je voor jezelf. Om schoon schip te kunnen maken en verder te kunnen gaan.

Vergeven is ook iets anders dan vergeten. Je kan iemand vergeven voor wat er gebeurd is, maar je hoeft het niet te vergeten. Vergeven creëert rust en ruimte want je hoeft geen energie meer te steken in negatieve emoties en gedachten. Je kan het letterlijk loslaten.

Dit geldt trouwens ook voor onszelf. We zijn hard, veroordelen en wijzen onszelf af op dingen waarvan we vinden dat we het fout of niet goed genoeg hebben gedaan. Het is daarom ook belangrijk dat we onszelf vergeven. Het was wat het was en het enige wat we kunnen doen is het nu anders doen.

Fouten maken zien als kans voor groei is heel krachtig. Zo benut dat je dat wat je liever anders had gedaan in plaats van het af te straffen. Perfect bestaat niet en we zullen ons hele leven nog fouten maken. Wen maar aan dat idee 😉

Stel jezelf dus ook de vraag; wie mag ik vergeven om ruimte te creëren?

HerfstinDharamkot_Master-Journey
Wandeling door Dharamkot

Transformeren

Wanneer je naar binnen keert en met jezelf connect begrijp je jezelf beter en ontdek je wat belangrijk is voor jou. Als je los laat wat je niet meer dient ontstaat ruimte voor verandering. Welke gebieden wil je transformeren? Wat ga je anders doen? Wat krijgt vanaf nu je aandacht en waar ga je je energie op richten? Wat heb je nodig en wie moet je zijn om dit te bewerkstelligen? Wat is vanaf nu belangrijk voor jou? Wat is je nieuwe visie?

Stel jezelf deze vraag

Ik stel mezelf de volgende vraag regelmatig als ik twijfel of ik iets moet doen of niet: draagt het bij aan wat ik wil of belemmert het me? We kunnen in veel gevallen kiezen waar we onze energie en aandacht op willen richten. Wat je aandacht geeft groeit. Probeer dus wanneer het kan keuzes te maken die bijdragen aan dat wat je wil en stop met het voeden van niet helpende gedachten en gedragingen. Je zal merken dat het langzaam maar zeker verdwijnt als je het niet meer voedt met energie.

Visionboard

Een van mijn favoriete activiteiten aan het einde van het jaar is het maken van een visionboard. In dit blog deel ik 10 redenen waarom een visionboard een ideale tool is voor het transformeren van je leven.

Verder geloof ik heel erg in het werken met visualisaties, affirmaties en intenties. Mediteer en visualiseer over dat wat je wil. Schrijf affirmaties met nieuwe overtuigingen die je ondersteunen in de verandering die je wil en verbind jezelf hiermee. Zet intenties voor het gevoel dat je wil ervaren. Ongemerkt creëren we hiermee nieuwe neurologische verbindingen in ons hoofd. Dit zal er vervolgens voor zorgen dat we veranderen en transformeren.

In onderstaande video deel ik hoe mijn eigen visionboard mij hielp met het transformeren van mijn leven.

Een visionboard is een super tool voor het transformeren van je leven

Conclusie

De herfst en winter kut? Nee! Dit is bij uitstek de tijd voor verandering en transformatie. Omdat het leven buiten stil valt is er veel meer tijd voor jezelf. Omarm de rust, stilte en saaiheid die hoort bij deze tijd van het jaar en benut de voordelen. Weet dat het tijdelijk is en dat er straks weer een andere tijd aan breekt. Een tijd waarin je gaat bloeien.

Groeien en ontwikkelen is een continu proces van stilstaan, loslaten, transformeren en groeien. Het zal door blijven gaan totdat we dood gaan. Verandering vindt continu plaats, maar veelal gaat dit onbewust. Bewust kiezen en bezig zijn met dit proces zorgt ervoor dat je verantwoordelijkheid neemt over je leven. Je bent geen slachtoffer meer, maar zit zelf aan het roer. Je kan zelf richting bepalen.

Het echte geluk ontstaat aan de binnenkant en groeit van daaruit naar buiten. Besteed naast Netflixen bangen, deze herfst en winter ook meer tijd met jezelf. Wat het je oplevert? Dat hoor je in de podcast episode die ik afgelopen week opnam over mijn herfst tijd in Dharamkot.

Luister hem hier:

Wat mag jij loslaten deze herfst en winter en welke gebieden van je leven wil jij transformeren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *