16/10/2023

Doordenken: Wat is een gedachte?

Masha Rosielle|Master Journey

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik denk wat af op een dag. Om gek van te worden soms! Ik heb ze nooit geteld, maar volgens onderzoekers hebben we zo’n 60.000 gedachten per dag. Ons denken zorgt er voor dat we ons op een bepaalde manier voelen en het leven ervaren. Het beïnvloeden ons gedrag. Dat gedrag leidt weer tot keuzes die we maken en die hebben weer gevolg voor de manier waarop we ons leven leiden. Gedachten bepalen dus voor een heel groot deel ons leven! Maar, wat is datgene eigenlijk wat zoveel invloed op ons heeft en waar we zoveel tijd aan besteden? Heb jij daar weleens over nagedacht? Wat is een gedachte?

Onlangs zag ik de documentaire Nature of the Mind (absolute aanrader) van Jetsunma Tenzin Palmo. Jetsunma is een bekende westerse boeddhistische non & spiritueel teacher. Lees hier meer over deze powervrouw. In deze docu legt Jetsunma de werking van de mind uit, vanuit boeddhistisch perspectief. Ook stelt ze haar leerlingen 2 keer de vraag “wat is een gedachte?”. Alsof ze het tegen mij had betrapte ik mezelf erop dat ik geen helder antwoord had. Oepsie.

Deze vraag leidde me in oktober 2023 naar de nunnery van Jetsunma Tenzin Palmo om een concreet antwoord te krijgen op deze vraag. In dit blog deel ik alles wat ik leerde over dat wat zoveel invloed op ons leven heeft; onze gedachten.

Geschatte leestijd: 0 minuten

denken zonder erbij na te denken

Een groot deel van ons leven speelt zich af in ons hoofd. Flitsen van herinneringen, plannen voor de toekomst, zorgen over de dagelijkse beslommeringen, of gewoon dagdromen over fantastische avonturen. Het gaat de hele dag door.

“Oh het is mooi weer vandaag”, “Ik moet mijn moeder bellen”, “Ik heb trek in een banaan”, “Waar zouden zij het over hebben?”, “Wat ga ik doen het weekend?” “Ik hoop dat ik het kan”, “Ik vind dit moeilijk”, “Ik word echt dik”. Zomaar een paar random hersenspinels uit mijn eigen hoofd het afgelopen uur. En dit is slechts een fractie van wat er door mijn bewustzijn heen stroomt.

Soms zitten we zo in gedachten verzonken dat we niet eens door hebben wat we aan het doen zijn. We zijn bijvoorbeeld ineens thuis zonder dat we ons gerealiseerd hebben dat we de straat in reden. Waar we aan dachten? Ook geen idee! We denken zonder erbij na te denken.

Gedachte-wist je datjes

☁️ 95% van onze gedachten zijn onbewust. We merken het niet, maar ze zijn er wel. Deze stiekemerds beïnvloeden ons zonder dat we het door hebben.
☁️  Volgens verschillende onderzoeken zouden zo’n 70/80% van de gedachten negatief zijn. Uitgaande van 60.000 gedachten per dag is dat toch zeker 42.000 tot 48.000. Per dag (!).
☁️ Ongeveer 90% van de gedachten die we denken zijn hetzelfde als de dag ervoor (en de dag daarvoor, en die daarvoor en ga zo maar door). We herkauwen onze gedachten continu!
☁️ Gedachten zijn nauw verbonden met emoties en gevoelens. Ze kunnen onze gevoelens versterken of veranderen. Positieve gedachten geven ons een gelukkig gevoel, terwijl negatieve gedachten angst of verdriet kunnen veroorzaken. Dit werkt twee kanten op. Emoties beïnvloeden namelijk ook weer onze gedachten. Wanneer we ons verdrietig voelen zijn onze gedachten somber en wanneer we lekker in ons vel zitten hebben we positieve gedachten. Dit gaat veelal ongemerkt en zonder erbij na te denken dus.
☁️ Gedachten zijn de drijvende kracht achter ons gedrag. Ze beïnvloeden de keuzes die we maken, hoe we reageren en hoe we met anderen omgaan. Onze gedachten hebben de kracht onze acties te sturen en ons levenspad te bepalen. Het is nogal wat he?
☁️ Het begrijpen van gedachten kan letterlijk je leven veranderen. Hou dit in gedachte als we door gaan naar de volgende vraag.

Zijn we onze gedachten?

Als je deze vraag leest denk je waarschijnlijk gelijk; nee ik ben niet mijn gedachten. Want als we onze gedachten zouden zijn, zouden we er controle over hebben en dat hebben we niet altijd. Denk maar eens aan dat moment dat je in bed ligt en wil slapen. Piekeren is denken en hoe graag we ook willen, gedachten blijven komen. Datzelfde geldt voor die roze olifant waar je niet aan moet denken en toch doet.

Toch kunnen we onze gedachten ook functioneel sturen. Zo kunnen we over specifieke dingen nadenken als we dat besluiten te willen. We kunnen rekenen, een plan bedenken en afwegingen maken. Het is dus ook weer niet iets wat ons volledig overkomt en waar we geen invloed op hebben.

Gedachten komen en gaan. Er bestaat geen aan en uit knop voor gedachten en ook geen mute. Als wij onze gedachten zouden zijn dan zouden we daar wel wat aan doen, toch?

Tenslotte kunnen we gedachten opmerken. We kunnen ze zien en horen als gedachten. We kunnen ze observeren en zelfs veranderen. Als iets wat we hebben. We hebben gedachten. Maar wie is degene die gedachten heeft? En hoe krijg je ze? En van wie?

Als ik mijn gedachten niet ben, wat is het dan voor iets?

Zijn gedachten de waarheid?

Ik denk (daar gaan we weer; ik denk) dat we het er allemaal over eens zijn dat we niet onze gedachten zijn. Dat is niet zo moeilijk. Tot hier is het simpel. Maar als wij het niet zijn, wie of wat is het dan wel? Zijn gedachten waar?

neem jezelf niet te serieus

We geloven onze gedachten. Maar zijn ze waar? Als je je gedachten objectief gaat onderzoeken zal je tot de conclusie komen dat ze, vrijwel altijd, niet waar zijn. Het zijn projecties van het verleden, conditioneringen, angsten etc. Het zijn aannames. Hoe vaak denk je iets wat nooit gebeurd? En hoe vaak zit je ernaast? Hoe vaak verander je van gedachten? Op hoeveel manieren kan je 1 situatie bekijken?

We lijden omdat we ons compleet hebben geïdentificeerd met onze gedachten en gevoelens. We denken; dit ben ik. Dit is wie ik ben.

Jetsunma Tenzin Palmo

Het probleem van gedachten

Het probleem met gedachten is dat we ze voor waarheid aannemen en ons identificeren met dat wat we denken. Omdat 90% van wat we denken een herhaling is van eerdere gedachten, worden in ons brein de neurologische verbindingen steeds sterker. Gevolg; gedachten worden overtuigingen. Overtuigingen die voor ons als waarheid gelden. Een overtuiging is een gedachte die je blijft denken, opnieuw en opnieuw tot dat je het een ingesleten pad in je brein is geworden. Een automatische route. In de neurowetenschap wordt dit een neuraal pad genoemd.

In de video Nature of the Mind legt Jetsunma Tenzin Palmo op een hele simpele manier uit wat het probleem met gedachten is. Datzelfde geldt voor emoties en gevoelens. Daarom lijden we; omdat we dat wat we denken en voelen zien als onszelf en ons er volledig mee identificeren.

praktijkvoorbeelden

We denken dat we niet goed genoeg zijn, gaan ons onzeker voelen en doen niet wat we eigenlijk wel zouden willen (lees ook dit blog). We denken dat iets onmogelijk is, geloven dat en proberen het niet eens. We denken dat iets eng is, worden bang en vluchten of vechten. We denken iets over iemand, vormen een oordeel en maken ruzie, worden verliefd of wat het dan ook mag zijn.

Eén simpele gedachte kan een mega domino effect hebben.

Voorbeeld: Je moet een presentatie geven op werk. Je vind dit spannend want hebt het nooit eerder gedaan. Vlak voordat de vergadering begint voel je de zenuwen door je lijf gieren. “Ik kan dit nooit” denk je. Zodra je begint breekt het zweet je uit. OMG zie je nou, ik kan dit echt niet! Je hartslag schiet omhoog en zodra je je mond open doet lijkt het alsof je je stem verloren bent. Hortend en stotend begin je te praten. Oh nee, het wordt nog erger.

Je gaat steeds zachter praten en de tranen staan je nader. Oh nee, ook dat nog! Straks moet ik janken! De lol is er volledig af en je besluit dit nooit meer te doen. Ik kan niet presenteren, is je conclusie. Ik ben niet zo.

We identificeren ons met dat wat we voelen en denken en laten ons leven bepalen (en beperken) door iets wat we niet zijn en wat niet waar is. Omdat we het, ondanks dat het niet waar is, toch geloven beïnvloed het ons.

Maar nogmaals als wij het niet zijn en het niet de waarheid is, wat is dan datgene wat zo’n grote invloed op ons heeft?

Tip: lees ook dit blog.

Maar Mas, wat zijn gedachten dan wel?

Deze vraag gaf ik terug aan de vrouw die de vraag stelde: Jetsunma Tenzin Palmo. Haar antwoord was net zo simpel als de vraag is:

Gedachten zijn niet meer dan mentale activiteiten. Mentale energie die in vlagen door ons bewustzijn pulseert. Net zoals emoties en gevoelens. Het komt en het gaat. Het hoort bij de mind maar het is het niet!

Binnen het boeddhisme wordt met “mind” het bewustzijn bedoelt. Ook wel “awareness of consiousness” genoemd. Dit is wat anders dan het brein! Tegenwoordig is dit ook bevestigd door neurowetenschappers. Het brein kun je inzetten en benutten en is een fysiek iets. De consiousness is niet tastbaar of zichtbaar. Het is het spectrum van onze innerlijke ervaring, het bewustzijn. “Dat wat weet en bewust is”.

De natuur van de mind

Jetsunma legt uit dat de mind van nature puur en helder is. Zie het als de blauwe lucht op een onbewolkte dag. De lucht is oneindig, schoon en helder. Dat is de natuur van de mind.

Maar net zoals in de lucht wolken voorbij komen, komen in de mind gedachten, gevoelens en emoties voorbij. Ze komen en gaan. Is de lucht hetzelfde als de wolken? Nee dat is het niet. Het is iets anders. De wolken passeren de revue. Ze komen voorbij gedreven. Ze gaan door de lucht heen.

Zo zit het ook met onze gedachten (en gevoelens en emoties). Ze komen voorbij gedreven in onze mind. Het is niet meer en minder dan dat. Het is energie die voorbij komt.

Wat zijn gedachten? Zie ze als wolken! MasterJourney

Leuk dit, maar wat kan ik hiermee?

Net zoals de adem bij de longen hoort, horen gedachten bij de mind. Maar net zoals wij niet onze adem, zijn we ook niet onze gedachten. Het zijn twee verschillende dingen. Dat is heel goed om te weten want dat biedt oneindig veel mogelijkheden! Je bent niet wat je denkt! Of nou ja, je wordt het wel, maar je kan anders denken en anders worden. Hoe geweldig is dit nieuws?

Het feit dat we niet onze gedachten zijn betekent dat we ons er ook niet mee hoeven te identificeren. We kunnen kiezen of we iets willen geloven of niet. Het geeft ontzettend veel vrijheid wanneer we dit ontdekken en dat niet alleen. Het biedt mogelijkheden om de mind te transformeren en de oneindige potentie in onszelf te ontlokken.

We kunnen onze negatieve gedachten veranderen door positieve gedachten en daarmee ons leven radicaal veranderen.

De neurowetenschap heeft een aantal jaar geleden ontdekt dat onze hersens neuroplastisch zijn. Iets wat Boeddha 2500 jaar geleden al min of meer zei. Dit betekent dat we nieuwe neurale paden kunnen aanleggen door nieuwe overtuigingen te creëren. En hoe creër je die? Door nieuwe gedachten te denken, opnieuw en opnieuw.

Maar zijn die gedachten dan wel waar?

Nee ook niet! Nogmaals; gedachten zijn per definitie niet waar. Het zijn maar gedachten! Maar het is wel de energie die ons in beweging zet en onze ervaring voor een belangrijk deel bepaald. Het creëert wat we voelen en doen. Hoe zou het zijn als je gedachten hebt die je in beweging zetten naar dat wat je wil in plaats van beperken? Hoe zou het zijn als je liefdevolle gedachte hebt in plaats van veroordelende?

Het transformeren van je mind

2600 jaar geleden gebruikte Boeddha meditatie al als tool voor het transformeren van de mind. Door ruimte tussen jezelf en je gedachten kan je je gedachten observeren. Als wolkjes die voorbij komen.

Meditatie biedt de mogelijkheid om vanaf een afstand naar je gedachten te kijken. Ze te observeren. Hoe meer rust en stilte je in je mind krijgt hoe beter je kan zien wat er allemaal voor onzin voorbij komt. Vanuit dat bewustzijn kan je transformeren!

Conclusie: Onze Gedachten, Ons Leven

Onze gedachten zijn van levensbelang, ze zijn de drijvende kracht achter onze menselijke ervaring. Het is eigenlijk best gek dat we er zo weinig tijd aan besteden aan het onderzoeken ervan en het meesterschap krijgen over onze mind. Dit is namelijk waar onze hele menselijke ervaring gecreëerd wordt!

Verander je gedachten, verander je leven.

Meer weten?

Het transformeren van de mind is 1 van mijn favoriete onderwerpen. De afgelopen jaren heb ik meerdere boeken gelezen hierover. Dit waren mijn absolute favorieten:

In dit boek legt Dr Joe Dispenza op basis van neurowetenschap, epigenetica & kwantum fysica uit hoe we ons oude zelf kunnen overstijgen en een nieuw zelf kunnen creëren. Voor iedereen die geïnteresseerd is, maar op zoek is naar een meer wetenschappelijke onderbouwing.

Een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen en die volledig aansluit bij dit blog. Dit boek staat standaard in mijn e-book bibliotheek en ik lees regelmatig een paar pagina’s.

Dit is natuurlijk de documentaire waar ik in dit blog meermalen naar verwijs. Absoluut de moeite van het kijken waard!

Wat is jouw favoriete boek over dit onderwerp?

Deel ze gerust in de comments zodat anderen er ook wat aan hebben ❤️

Lees meer: Doordenken: Wat is een gedachte?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *