30/08/2023

Hoe het gebrek aan geloof in onszelf ons gevangen houdt

Wie zou je zijn als je nu besluit volledig te geloven in jezelf en dat wat je wil? Wat zou je dan wel doen wat je nu niet doet? Hoe zou je leven er dan uitzien? Wat wordt er dan allemaal mogelijk?

Deze vragen kwamen heel helder door me heen toen ik vorige week onder de douche stond. Ik realiseerde me dat, wanneer ik volledig zou geloven in mezelf, mijn leven er heel anders uit zou zien. Ik zou heel veel tijd over houden omdat ik niet meer over dingen na hoef te denken en te twijfelen maar het gewoon doe. Ik zou stappen zetten die ik nu niet durf te zetten en zou veel makkelijker in beweging komen. En daarmee een totaal andere realiteit creëren.

Ik nam een podcast en video op over dit onderwerp omdat ik ervan overtuigd ben dat we massaal gebrek hebben aan geloof in onszelf en dat dat ervoor zorgt dat we ons potentieel niet volledig benutten en vast blijven zitten in een leven wat ons niet echt gelukkig maakt.

Bekijk hier de video, luister hier de podcast of lees hieronder de belangrijkste inzichten en onderwerpen uit deze aflevering.

Geschatte leestijd: 9 minuten

Inzichten, creatieve ideeën en verlangens

Herken je dit? Je loopt ergens of je bent met iets bezig en ineens hoor je bepaalde gedachten door je hoofd gaan. Gedachten over dingen die je wil doen, of die je zou kunnen doen. Verlangens, dromen, wensen, ideeën.

We krijgen als mens aan de lopende band inzichten en ideeën. Er wordt ons continu van alles toegefluisterd.

Noem het je intuïtie, je hogere zelf, je hart, wat je wil.

Als ik naar mezelf kijk worden dingen soms al maandenlang in mijn oor gefluisterd. Toch duurt het vaak nog een eeuwigheid voordat ik me hier bewust van ben en er ook echt iets mee ga doen. Áls ik het al doe. Terwijl ik het vaak wel heel graag wil. Hoe komt dat toch?

Wat maakt dat we dingen die we willen niet doen?

Volgens mij is de belangrijkste reden dat we dingen die we wél willen niet doen het gebrek aan geloof in onszelf. We gaan twijfelen of het wel lukt, of we het kunnen en of we goed genoeg zijn om het te laten slagen. Als ik naar mezelf kijk is dat in ieder geval vaak de belangrijkste reden.

“Het feit dat we massaal denken dat we niet goed genoeg zijn, maakt dat we stilstaan en niet in beweging komen.”

Masha

We vinden duizenden redenen waarom iets niet kan. Maar de basis is vrijwel altijd “niet geloven in jezelf”.

De massale “ik ben niet goed genoeg” overtuiging waar we allemaal onder lijden. Als je volledig in jezelf zou geloven zou je namelijk weten dat wat jij wil lukt en dan zou je het gewoon gaan doen.

Dan zou je in beweging komen en dan zouden de angsten die voortkomen uit de ‘ik ben niet goed genoeg’-overtuiging er niet zijn.

Omdat je namelijk goed genoeg bent.

Je zou niet meer twijfelen over die nieuwe baan, het omgooien van je leven, voor jezelf beginnen, je hart volgen, of wat jij dan ook wil. Als je gelooft dat je het kan is er geen enkele reden meer om iets niet te doen. Dan kan het namelijk niet meer mislukken. Je gelooft namelijk in jezelf!

Angst

De overtuiging dat we niet goed genoeg zijn maakt dus dat er een scala aan andere twijfels, angsten en onzekerheden in actie komt. De angst voor het oordeel van een ander, de angst voor afwijzing, de angst voor falen etc etc. Dit zet ons nog meer vast in dat wat we al geloven en denken.

Wie zou jij zijn als je vanaf nu af aan zou geloven in jezelf?

Die vraag stel ik mezelf dus in deze podcast en video, maar stel jij jezelf die vraag ook eens.

Bedenk iets wat je graag wil of wat al langere tijd in je hoofd zit en probeer je voor te stellen wat er zou gebeuren als je besluit te geloven in jezelf en dat het lukt.

Wat zou je dan doen? Als je denkt: “Ja, ik kan dit!” Wat zou er dan gebeuren?

Wanneer je in jezelf gelooft, gebeuren er magische dingen. Je zult merken dat je jezelf uitdaagt om uit je comfortzone te stappen en nieuwe mogelijkheden te verkennen. Als je dat doet ga je nieuwe dingen leren, je komt in beweging. En als je in beweging komt, kom je verder. Je bewandeld als het ware een nieuw veld van mogelijkheden.

Je gaat ineens mogelijkheden zien die je eerst niet zag. Je gaat nieuwe kansen aantrekken en verkennen er komen mensen op je pad. Als een soort treintje. Je komt van het een in het ander terecht. Maar zonder dat jij in beweging komt gebeurd dat niet. Dan blijft alles zoals het is en regeren de twijfels over jezelf, het gebrek aan geloof in jezelf en je huidige situatie. Er veranderd niets.

De enige blokkade zit in je hoofd

Vervelend maar waar: de grootste blokkades voor dat wat we wensen bevinden zich in ons eigen hoofd. Onderzoek laat zien dat maar liefst 70% van dat wat we denken negatieve gedachten zijn. Besef even hoeveel dat is!

Gedachten voelen vaak heel echt, maar zijn eigenlijk niets meer dan: gedachten!

Het is belangrijk dat we ons beseffen dat gedachten niet de werkelijkheid zijn. Gedachten komen en gaan en zijn grotendeels gebaseerd op illusies. Bedenk maar eens hoe vaak jij iets denkt, wat vervolgens helemaal niet zo blijkt te zijn of never nooit gebeurd.

We zijn NIET onze gedachten en we hoeven ons er dus ook niet mee te identificeren.

Wat ons het meest in de weg staat voor dat wat we willen, en daar is helemaal niks fout aan, zijn we vaak zelf!

Masha

Dit klinkt makkelijker dan gezegd want de kwelgeest in ons hoofd neemt regelmatig een loopje met ons. Maar het is goed als we ons beseffen dat we een keuze hebben. De keuze of we hiernaar luisteren, of naar ons hart.

Ga voor de fun

Wat nou als we de dingen die we willen gaan doen vanuit joy? Als we ons onthechten van het resultaat of iets wel of niet lukt, maar het gewoon doen omdat we het willen en leuk vinden?

Als we alles vanuit de lens van “joy” zouden kunnen bekijken, zou het leven toch veel makkelijker zijn?!

Dan bestaat namelijk het feit of het wel of niet lukt niet meer en hoef je helemaal niet meer te twijfelen. Dan doe je het altijd goed genoeg omdat je het doet voor de fun en de groei. En voor jezelf in plaats van een ander.

Ik probeer dat zelf ook zo te zien met de dingen doe ik doe. Ik doe nu van alles, podcasten, schrijven, video maken. Reiki sessies geven, readings, soundhealings.

Is dit voor altijd?

Most probably NOT.

Leer ik hiervan?

Niet normaal veel!

Geloof ik altijd in mezelf? NOPE!

Maar tóch wil ik dit soort dingen zoveel mogelijk doen. Ook al struggle ik er soms mee en betekent het dat ik soms een gevecht voer met mijn negatieve gedachten.

De grootste struggles zijn niet de dingen die we willen doen. We kunnen alles leren. De grootste struggles komen voort uit de gedachten dat we het niet kunnen. En alle angsten, onzekerheden en twijfels die dat met zich mee brengt.

Je bent niet je verleden

Wat verder nog belangrijk is dat we ons realiseren dat we niet het verleden zijn. Ons brein houdt van herhaling en onze programmering zorgt ervoor dat we iets op een bepaalde manier doen en denken en dat steeds blijven herhalen. We identificeren ons daarmee en dus identificeren we ons continu met dat wat we in het verleden gedaan hebben.

Maar nou komt ie: dat hoeft dus niet!

We kunnen nu besluiten iets anders te willen en daar gewoon voor gaan. Lós van het verleden. Door ons met het verleden te blijven identificeren veranderd het niet. Het verleden blijft zich dan steeds herhalen.

Het zijn uiteindelijk continu dezelfde gedachten die je maar blijft herhalen. En daarmee, neurowetenschappelijk gezien, voed je continu dezelfde paadjes in je brein.

Je moet een ander paadje kiezen, een andere gedachte, en dan zal je zien dat als je uit dit paadje stapt, dat je ineens in een heel ander veld terecht komt met allemaal nieuwe mogelijkheden.

ALS JE NU BESLUIT TE GELOVEN DAT HET WEL LUKT IN PLAATS VAN NIET, ZAL ALLES VERANDEREN

Zie het als een bos. Er zijn wandelpaden, die zijn snel, makkelijk en overzichtelijk. Het pad is zichtbaar en je weet precies waar je heen moet.

Een nieuw pad creëren kost tijd. Je moet snoeien, takken verwijderen en er heel vaak overheen lopen voordat het pad zichtbaar wordt. Maar op een gegeven moment is het er wordt het makkelijk om te bewandelen. En kom je uit in een heel nieuw bos; vol nieuwe mogelijkheden. Laten we het het sprookjesbos noemen ;).

Zo werkt het met het doen van alle nieuwe dingen. Het kost tijd en het is in het begin moeilijk.

Weet dat je niet je verleden bent, niet je gedachten en dat je ook een ander pad kan kiezen. Met andere gedachten en geloof in jezelf. Dat wat je denkt en gelooft zorgt dat je in actie komt. En die actie zorgt voor verandering.

Zeg ik dit omdat ik dit zelf helemaal meester? Nee, ook ik ben nieuwe paden aan het bewandelen, keer op keer weer. Daarom was zo’n inzicht onder de douche voor mij weer heel helpend. Ik hoop dat jij er net zoveel aan hebt!

Wandel jij met me mee?

Nu jij

Ik ben heel benieuwd of je je in dit verhaal herkent.

Hoe zou jouw leven eruit zien als jij zou geloven in jezelf en dat wat je wenst?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *