05/10/2023

Nonnen saai? Jetsunma Tenzin Palmo bewijst het tegendeel

DGL nonnenklooster van Jetsunma Tenzin Palmo

Waar denk jij aan als je aan het woord non denkt? Niet perse aan stoer, dapper, inspirerend, strijdlustig, direct en krachtig of wel? Think twice en lees het verhaal van Jetsunma Tenzin Palmo.

Jetsunma is schrijver, non, zeer hooggewaardeerd spiritueel teacher en een inspiratiebron voor mensen over de hele wereld.

Ze is niet zomaar een non by the way: Jetsunma is de titel voor de hoogste gradatie voor nonnen. Het betekent letterlijk; “Eerbiedwaardige Meester”. Een soort “opper-master-non” dus.

Geroemd om haar moed, kracht en vriendelijkheid stal ze het hart van velen, boeddhist en niet-boeddhist. Jetsunma was een van de eerste westerse nonnen die geordineerd werd in het Oosten (op de leeftijd van 21 jaar). Ze heeft haar leven gewijd aan haar spirituele pad en het verbeteren van de positie van vrouwen in het Tibetaans Boeddhisme.

Jetsunma Tenzin Palmo kreeg bekendheid nadat ze maar liefst 12 jaar lang alleen in een grot in de sneeuw op 4.000 meter hoogte leefde in de Himalaya. Een grot van 1,8 m2. Het boek Cave in the Snow en de gelijknamige documentaire ging de hele wereld over en Jetsunma werd een icoon en het boegbeeld voor gendergelijkheid binnen het Tibetaans boeddhisme. Ik had de eer haar te ontmoeten en te interviewen in het nonnenklooster wat ze 23 jaar geleden opende.

In dit blog lees je een korte introductie over deze powervrouw, een van de bekendste westerse boeddhistische nonnen ter wereld.

Jetsunma Tenzin Palmo woonde 12 jaar in een grot in de sneeuw in de Himalaya

Jetsu-hoe? Wie is Jetsunma Tenzin Palmo?

Ken je van die mensen die gaan praten en bij wie je meteen aan hun lippen hangt? Nou, zo iemand is Jetsunma Tenzin Palmo. Een vrouw met een enorme persoonlijkheid en karakter, maar dat kan ook niet anders als je haar verhaal leest.

Tijdens een stilteretreat in Tushita meditatiecentrum, maakte ik kennis met Jetsunma in de documentaire Nature of the mind. Hierin legt ze in Jip en Janneke taal uit hoe onze mind werkt en hoe we hem kunnen transformeren. Nuchter, praktisch direct en met humor. Helemaal op mijn manier dus.

Na ook de documentaire Snow Cave gezien te hebben, wist ik 1 ding zeker: ik wil meer weten over deze moedige vrouw die in een grot in de sneeuw woonde. Toen ik begreep dat je kan overnachten in haar nunnery en met een beetje geluk een interview met haar kan houden hoefde ik daar niet lang over na te denken.

Ik stuurde een mail naar haar assistent en werd uitgenodigd voor een interview.

biografie van Jetsunma Tenzin PalmO

Jetsunma Tenzin Palmo, verder Jetsunma, werd in 1943 geboren in Oost Londen als Diane Perry. Opgegroeid in een Christelijk Londons gezin stelde ze zichzelf op jonge leeftijd al vragen over de dieper gelegen betekenis van het leven en het “mens zijn” in algemene zin.

Ze geloofde niet in een almachtige god buiten onszelf die regeert over de wereld. Toen ze op haar 18e een boeddhistisch boek las, las ze letterlijk dat wat zij altijd diep van binnen al wist. “Er bestaat geen god buiten onszelf die kan zorgen voor ons geluk, we moeten op zoek naar onze eigen inner sparkle of divine”, aldus Jetsunma in haar autobiografie Cave in the Snow.

De strijd voor nonnen binnen het Tibetaans Boeddhisme

In 1964, op 20-jarige leeftijd, vertrok Jetsunma naar India, waar haar spirituele reis echt begon. Dit veranderde haar leven en met haar die van ontelbaar veel anderen nonnen in de jaren die daarop volgde.

Ze belandde in een Tibetaans Boeddhistisch klooster, waar ze de enige vrouw was tussen honderden monniken. Deze ervaring bracht haar in contact met de wijdverbreide vooroordelen die vrouwen historisch gezien hebben uitgesloten van het bereiken van spirituele verlichting binnen boeddhistische tradities.

Nonnen waren er vooral ten dienste van de monniken, voor klusjes als koken, schoonmaken etc. Er waren geen mogelijkheden voor diepgaande practices of om zich te ontwikkelen als teachers of om op enig spiritueel niveau te komen. Verlichting bereiken? Dat was alleen aan mannen besteed.

Ze verteld in de documentaire Cave in the Snow dat ze zich enorm eenzaam voelde in het klooster. Ze voelde zich eenzamer in het klooster tussen de monniken dan de jaren dat ze alleen woonde in de snowcave.

Must-see: de documentaire Cave in the Snow waarin Jetsunma verteld hoe ze leefde in de grot in de sneeuw

Sneeuwstormen, sneeuwluipaarden & zittend slapen in meditatiehouding

Vastbesloten om verandering teweeg te brengen voor vrouwen en haar practice te verdiepen, begon Jetsunma Tenzin Palmo in 1976 aan een ongelooflijke reis.

Ze sloot zichzelf af in een grot van 1,8 m2 in de Himalaya, op een hoogte van 4.000 meter. De volgende 12 jaar, in de leeftijd van 33 tot 45, leefde ze in deze “grot in de sneeuw”.

Haar leven in de grot werd gekenmerkt door onvoorstelbare kou, ontmoetingen met wilde dieren zoals sneeuwluipaarden, de uitdagingen van overstromingen, sneeuwstormen en rotslawines. Tijdens de lange en ijskoude winters was haar grot maar liefst 8 maanden omgeven door sneeuw.

Om zichzelf te onderhouden verbouwde ze haar eigen voedsel. In de zomermaanden legde ze voorraden aan voor de winter. Haar slaapplaats was even minimalistisch; ze sliep in meditatiehouding op haar houten meditatiekist. In haar periodes van strikte meditatie was dit slechts 3 uur per dag.

Haar dagen waren gevuld met spiritual practices en daarnaast hout hakken, sneeuw schuiven en andere klusjes.

Ondanks levensbedreigende ervaringen en ontberingen bleef ze 12 jaar in de grot, vanaf haar 33e tot haar 45e. Gedurende de eerste 9 jaar had ze af en toe bezoekers of maakte ze uitstapjes weg van de grot, terwijl de laatste 3 jaar strikt in afzondering werden doorgebracht.

En ik maar denken dat mijn stilteretreat van 10 dagen een prestatie was……..

Oepsie, visum 3 jaar over datum

Haar “grot in de sneeuw” verhaal eindigde in de zomer van 1988. Op de vraag wat haar meest moeilijke moment in de grot verteld Tenzin Palmo in de video Cave in The Snow lachend: “Het moment dat de politie aanklopte en vertelde dat ik per direct het land uit moest. Ik was er al 3 jaar illegaal”

Nonnenklooster

Ze vertrok naar Italië en kwam een paar jaar later terug naar India. Na overleg met haar teacher besloot ze een nonnenklooster op te richten. Ze maakte een tour de wereld over om in geld in te zamelen. Ze werd wereldberoemd en binnen een aantal jaar had ze genoeg ingezameld om een prachtig stuk land te kopen. De bouw van het huidige klooster kon beginnen.

In 2006 opende Jetsunma het Dongyu Gatsal Ling Nunnery en kwamen de eerste nonnen. Inmiddels wonen er 120 nonnen in de leeftijd van 6-50 jaar. De missie van Jetsunma is het bieden van een plek waar nonnen zich tot hoogste niveau kunnen ontwikkelen in de Dharma, filosofie, retreats en rituelen. Dharma is de leer van Buddha, in dit geval specifiek de Tibetaanse Drukpa Kagyu traditie.

Inspirerend

Hoewel ik geen boeddhist ben en ook absoluut niet de ambitie heb om het boeddhisme aan te hangen vanuit religieus oogpunt, vind ik het levensverhaal van Jetsunma mateloos inspirerend. Ik heb verschillende documentaires en stukken uit haar boeken gelezen en ze raakt me.

Nou denk ik trouwens ook niet dat je boeddhist hoeft te zijn om geïnspireerd te raken door haar verhaal. .

Het feit dat ze zo lang alleen in een grot in de sneeuw in de Himalaya woonde onder erbarmelijke omstandigheden, zonder voorzieningen en zonder andere mensen. Hoe doe je dat? Ik kan me hier niks bij voorstellen. Verder raakt haar strijd als Westerse vrouw, voor de rechten van vrouwen binnen het Tibetaans Boeddhisme me natuurlijk als vrouw zijnde ook. Als jonge westerling in het Oosten vechten voor de rechten van vrouwen in een traditie en cultuur waar je zelf van origine niet eens vandaan komt. Heel dapper.

jetsunma creëerde het pad

Ik heb diepe bewondering voor mensen die hun eigen pad bewandelen. Jetsunma heeft het pad niet alleen bewandeld maar ook gecreëerd. Het spirituele pad weliswaar, maar dat is ook een pad. Ze creëerde dat niet alleen voor zichzelf maar ook voor vele nonnen na haar.

Jetsunma is inmiddels 80 jaar en officieel met pensioen, maar ze werkt nog steeds en ze geeft zo nu en dan interviews en teachings voor kleine gezelschappen. Ze is erelid en president van diverse commitees en werkt regelmatig samen met de Dalai Lama.

vooroordelen en voordelen

Ik denk dat Jetsunma haar verhaal hét voorbeeld is dat nonnen niet saai, preuts en ingetogen zijn. Ze is gewoon eens mens, net zoals jij en ik. In haar boek “Into the Heart of Life” deelt ze haar ervaringen met seksuele behoeften en orgasmes in haar jongere jaren, voordat ze een boeddhistische non werd. Ondanks het feit dat ze soms meerdere orgasmes had voelde ze zich nog steeds leeg en onvervuld. Nonnen zijn dus ook niet per definitie allemaal maagd.

Daarnaast heeft ze goede humor, ook niet iets waar je aan denkt bij het woord non. In haar autobiografie Cave in the Snow vertelt ze lachend het grootste voordeel van non zijn: ik hoef niet meer na te denken over wat ik aantrek, wat de laatste mode is en hoe ik eruit zie. Bij mij is het elke dag maroonrood en dat zal altijd zo blijven”.

The Nature of the Mind; de teaching die mij leidde naar haar Nunnery

Kennismaking met Jetsunma Tenzin Palmo

Zoals ik de inleiding begon ga ik Jetsunma ontmoeten in haar Nunnery. Ik heb 1001 vragen die ik haar wil stellen, maar heb maar een uur de tijd.

Snel praten Mas, daar ben je goed in.

Zoals je misschien weet is het boeddhisme in basis geen religie, maar een filosofie. Een groot deel van de eeuwenoude teksten gaan over psychologie, filosofie en de wetenschap en het transformeren van onze mind.

Anno 2023 heeft het boeddhisme veel raakvlakken met kwantumfysica en neurowetenschap. Dat maakt dat het in toenemende mate mensen aantrekt met interesse in persoonlijke groei en het beter begrijpen van zichzelf.

En laat ik nou toevallig 1 van die mensen zijn. Hier wil ik het dus onder andere met haar over hebben. Verder ben ik heel benieuwd naar de positie van vrouwen binnen het Tibetaans Boeddhisme vandaag de dag.

Tot slot heb ik wat vragen over het masteren van onze mind. Hoe unlocken we ons unlimited potential? Hoe onthechten we onszelf van sterke emoties als angst of belemmerende gedachten ín het moment zelf?

Oh ja, en ik hoop antwoord te krijgen op de vraag die Jetsunma stelt in Nature of the mind.

De vraag: wat is een gedachte?

Wil jij Jetsunma ook ontmoeten?

Ga dan naar haar website en neem contact op via het contact formulier. Jetsunma geeft zo nu en dan nog steeds interviews in haar nonnenklooster. De nunnery is gelegen in Palampus in de regio Kangra (Himachel Pradesh) en ligt op zo’n twee uur rijden vanaf Dharamshala.

Dharamshala heeft een luchthaven (Gaggal Airport) en directe vluchten van en naar Delhi. Vanaf Dharamshala kan je de rest met een taxi reizen. Ik was vanaf Dharamshala 2000 IRP kwijt (oktober 2023)

Mijn tip: boek je afspraak met Jetsunma ruim van tevoren en overnacht minimaal 3 nachten in haar nunnery!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *