23/08/2023

Reizen als vrouw alleen in India: Hoe smerig, gevaarlijk en chaotisch is dat?

“India is smerig, chaotisch en gevaarlijk voor vrouwen die alleen reizen”, aldus een kleine greep uit mijn rugzak vol met vooroordelen over India. Maar hoe terecht zijn die vooroordelen eigenlijk? 

Ik nam onlangs een podcast episode op waarin ik mijn eerste ervaringen met India deel.

Een kennismaking met het land waar ik zoveel oordelen over had. Want hoe is India écht? Ook vertel ik waarom ik, ondanks mijn rugzak vol met vooroordelen dus, tóch besloot als vrouw alleen naar India te gaan, hoe mijn eerste ervaringen zijn, waar ik rekening mee houd etc. In dit blog lees je de hoogtepunten en wat aanvullende info over reizen als vrouw alleen in India. Er zullen zeker meer blogs volgen, want het is belangrijk op te merken dat ik op dit moment van schrijven slechts 4 weken hier ben.  Maar hier lees je de eerste indrukken!

Kortom; welkom in India!

Geschatte leestijd: 19 minuten

Lees dit als je als vrouw alleen naar India gaat!

Ga jij binnenkort als vrouw alleen naar India? Join dan onze Master Journey India whatsapp groep!

Deze groep heeft als doel connecten met andere alleenreizende vrouwen, ervaringen en tips delen, elkaar supporten en samen groeien, bloeien en ontdekken. Ik geloof mega in de kracht van ons vrouwen en helemaal wanneer we met elkaar verbinden. India is niet het meest makkelijke land om als vrouw alleen door heen te reizen en daarom vind ik je per definitie een powervrouw als je dat doet.

Met een groep gelijkgestemde powervrouwen om je heen is het nog net wat leuker, makkelijker en fijner.

We reizen alleen, maar hebben een veilig net van andere vrouwen om ons heen.

Wees welkom en join the India journey: https://chat.whatsapp.com/BFeTxJ7dT5KHoyrj4XfiQc

The circles of women around us weave invisible nets of love that carry us when we’re weak and sing with us when we’re strong

Unknown

Waarom ik besloot naar India te gaan

De afgelopen 4 maanden was ik in Nepal, de buurvrouw van India. In die reis kwam ik veel reizigers uit India tegen. Mannen, vrouwen, stellen, soloreizigers etc. 

Deze mensen hadden 1 ding met elkaar gemeen; ze waren dol op India. Ik kreeg de ene na de andere tip en hoorde de meest lovende verhalen, zag de meest prachtige foto’s en toen ik me op een bepaald moment een vriendengroep bevond met alleen maar Indische mensen dacht ik: misschien is het een teken en moet ik ook eens naar India toe. Als mijn vrienden leuk zijn, kan hun thuisland toch niet vreselijk zijn?

En als het wel zo verschrikkelijk is ben ik zo weer weg.

Ja toch?

Hoe is het gesteld met de veiligheid van vrouwen in India?

Maar ik had wel te maken met 1 voorbehoud die ik bloedserieus nam; de positie van vrouwen in India. India is een patriale samenleving met meer mannen dan vrouwen. En, nog belangrijker:

India staat bekend als een van de onveiligste landen ter wereld voor vrouwen en meisjes. Met een niet al te beste geschiedenis vol verkrachtingen, seksueel geweld en mishandelingen stond India niet heel hoog op mijn verlanglijstje. Volgens statistieken (uit 2019) blijkt dat om de 16 minuten een vrouw in India het slachtoffer wordt van verkrachting.

Toch wel iets om serieus te nemen Mas.

De voorbereidingen voor mijn reis naar India

India leek dus me wel een land waar ik me als vrouw alleen op moest voorbereiden. Waar moet ik rekening mee houden?

Ik vroeg tips aan andere alleen reizende vrouwen. Van de meesten begreep ik dat het goed te doen was, mits je rekening houdt met een aantal zaken:

 • Ga niet alleen over straat ‘s nachts
 • Kies je bestemmingen goed uit
 • Gebruik Uber voor vervoer
 • Bedek jezelf met kleding
 • Kijk geen mannen in hun ogen als je op straat loopt
 • Geef niks aan bedelaars
 • Als iemand vervelend is zeg nee. Brutaal zijn werkt in je voordeel in India.
 • Geef geen verkeerde signalen aan mannen (je kan beter kortaf doen dan heel amicaal)
 • Check de reviews van je hotel of hostel.

En dus kocht ik vlak voor vertrek de meest onaantrekkelijke wijde broek ooit en zo mogelijk nog onaantrekkelijker oversized t-shirt (mét print van hindoegod Ganesha om vrienden te maken me de lokale bevolking). Geholpen door moeder natuur met een kersverse koortslip stap ik in mijn meest onaantrekkelijke versie ever het vliegtuig in. 

Op naar het vieze, smerige en gevaarlijke India!

Een weekend in Delhi

Als ik 1 uur en 10 minuten later het vliegtuig uitstap in Delhi zet ik me schrap voor wat ik aan ga treffen.

In afwachting van vieze, stinkende en gevaarlijke mannen die mij als wilde dieren kwijlend aanstaren en me elk moment kunnen bespringen beweeg ik me de luchthaven voort. Op mijn hoede, alsof ik door een spannende film loop.

Maar niks blijkt minder waar. 

Niemand wil met me op de foto, het aanstaren valt me alles mee en er is geen enkele vieze, stinkende of gevaarlijke man te bekennen. 

Misschien komt het door mijn inmiddels vuurrode koortslip of door mijn uitstraling die allesbehalve toegankelijk is, maar er blijkt weinig spannends aan de hand te zijn. 

Het is eerlijk gezegd net Schiphol

Waar in Nepal de lopende band een band is waar je zelf met je bak langs loopt, is dat hier gewoon een band waar je je spullen op legt die vanzelf beweegt. Wat een luxe!

Ik zie de grote bekende kledingmerken, maak kennis met de Indische versie van de welbekende “mind your step” rolband en ik word herenigd met de grote gele M. 

Lokale Indische simkaart en kennismaking met het voordring-protocol 

Op naar de balie van Airtel voor een lokale Indiase simkaart. Na de kennismaking met het Indische rij-protocol (simpel gezegd; niet in de rij wachten maar gewoon je beurt pakken wanneer dat kan) ontdek ik dat India super modern is op het gebied van mobiel internet. Voor 5eu kan ik een maand lang onbeperkt internet en bellen. 

Buiten de luchthaven

Zodra ik de aankomsthal verlaat, ben ik opnieuw op mijn hoede. Nu gaat het vast spannender worden. Uit voorzorg zet ik mijn koptelefoon met noise cancelling aan, zodat ik iedereen ongegeneerd en zonder schuldgevoel kan negeren. Verbazingwekkend genoeg is er slechts 1 iemand die vraagt of ik een taxi wil. 

Verbazingwekkend genoeg is er slechts 1 iemand die vraagt of ik een taxi wil. En die hoor ik trouwens gewoon door de noise cancelling heen. Werkelijk alles is anders dan ik verwacht had.

De straten van Delhi

Ik word opgehaald door een Indische vriend die ik in Pokhara ontmoet heb en maak vanuit de auto kennis met de straten van Delhi. Hier ben ik opnieuw verbaasd. 

Ik zie brede straten, met groene bomen, het is rustig op de weg en de wegen zijn geasfalteerd (na Nepal is dat bijzonder).

Bermen vol bedelende kinderen & daklozen langs de weg in Delhi

Om even realistisch te blijven: in de berm van die brede straten met bomen stikt het wel van de daklozen. Kinderen, volwassenen, bejaarden. Voor ieder stoplicht rennen kleine kinderen met hun handjes omhoog naar je autoraam. Sommige doen acrobatische kunstjes, dansjes en ze trekken allemaal hun meest zielige gezicht: alles wordt uit de kast gehaald om jou te overtuigen geld te geven. 

Onder het toeziend oog van de ouders die vanuit de berm, liefst met baby in de armen, ook nog een poging doen op jouw schuldgevoel in te spelen.

Bedelende kinderen als verdienmodel

Terwijl ik me afvraag waarom je in hemelsnaam zoveel kinderen hebt als je op straat woont, legt mijn Indische vriend uit dat bedelaars andersom denken. Bedelende kinderen leveren geld op, vooral wanneer ze klein en schattig zijn. Het krijgen van kinderen is voor hen dus eigenlijk een soort verdienmodel. Ze vergeten alleen dat een kind ook veel geld kost. 

De kracht van geloofsovertuigingen, opvoeding en programmering

Aangezien families generaties lang op straat leven, is dit hun perceptie van normaal. Waarschijnlijk gaan deze kinderen hetzelfde doen. Dit toont maar weer eens de kracht van geloofsovertuigingen, opvoeding en programmering aan. Ik schreef er in Nepal ook wat over in dit blog.

Het is in India ook 2023

Nadat ik ’s avonds in mijn hotelkamer met airco en netflix arriveer, kom ik tot de conclusie dat het in India overduidelijk ook 2023 is.

De andere kant van Delhi

Hoewel ik blij verrast ben met mijn indrukken van Delhi so far, ben ik ook nieuwsgierig naar “die andere kant van Delhi” (de Delhi-belly achterwege gelaten). 

Een toer door Oud Delhi

Een mix van verbazing en verwondering

Daarom doe ik de volgende dag een tour door oud- delhi. Het “vieze, smerige en gevaarlijke” Delhi zoals je dat ziet op televisie.

Ik kies voor een wandeltour bij Salaam Baalak Trust, een stichting die dakloze kinderen van de straat haalt. De tour wordt begeleid door een voormalig bewoner van de opvang die zijn verhaal straat deelt en je meeneemt door de oude straten van Delhi. 

Ook hier zijn mijn indrukken een mix van verbazing en verwondering. Ja, de stad is druk en chaotisch, maar het is ook een ware smeltkroes van verschillende culturen en religies. 

Het is als een reis door de tijd langs oude kleurrijke huizen en geurige straten vol specerijen, kruiden en wierook. Straten waar os en wagens zich een weg banen door het chaotische non-stop toeterende verkeer met tuk-tuks, scooters, fietsers, riksja’s, koeien en wandelaars die dwars door elkaar heen lijken te gaan.  

Cultuurshock in Delhi?

Toch blijft de verwachte cultuurshock ook in Oud Delhi uit.

 Ja het is druk, mensen proberen continu van alles aan je te verkopen, er zijn veel bedelaars en er is heel veel herrie. Maar ik had het erger verwacht. Wat me opvalt is dat zelfs het straatleven in Delhi met zijn tijd meegaat. Zo zijn er transgender bedelaars en loopt vrijwel iedere dakloze met een smartphone in zijn hand. En hoe gevaarlijk is het als vrouw alleen in Oud Delhi? Lastig te zeggen; ik was hier met een tour.

Chique Delhi

Om mijn weekend Delhi af te sluiten blijf ik mijn laatste dag in het moderne, dure en hippe Zuid-Delhi. Ik bezoek o.a. een totaal verlaten park op zondagochtend in de wijk Hauz Khas.

Een park waar meer apen dan mensen zijn en waar zingende vogels de boventoon voeren (ok en af en toe hoor je wat getoeter op de achtergrond). Ongelooflijk toch, op slechts een paar kilometer afstand van de chaos van gisteren?

Deze hele wijk is trouwens geweldig. Een absolute aanrader als vrouw alleen want het voel super veilig. Ik zie vrouwen in hemdjes, korte rokjes en jurkjes. Het is net het normale leven hier 😉

Delhi is een metropool vol contrasten

Delhi is een metropool vol contrasten. Werkelijk alle aspecten van het leven zijn hier te vinden en vinden tegelijkertijd en door elkaar heen plaats. De duurste auto’s ter wereld die dwars door sloppenwijken rijden, bedelaars met smartphones, uitgestorven stadsparken op een paar km afstand van chaotische straten waar je over de hoofden heen moet stappen (nou ja, bij wijze van spreken dan).

Het is alsof alle contrasten samen komen op deze plek. Een representatie van alle polariteiten in dit universum.  Zo voelt Delhi voor mij. 

Dharamkot; een spiritueel hippiedorpje

In de mystieke bossen van de lagere Himalaya zijn hier vooral Tibetaanse monniken, spiritual seekers, kunstenaars, hippies en wandelaars te vinden. Er heerst een serene rust, het is koel (20 graden in augustus) en de lokale bevolking laat je volledig met rust. Het dorp is ingesteld op en vertrouwd met toeristen, wat betekent dat ik, zelfs zonder koortslip, nog steeds niet zo interessant ben als ik dacht.

Is India smerig, chaotisch en gevaarlijk als vrouw alleen?

bekijk india in de juiste context

Ja en nee. Dit hangt sterk af van waar je bent (ik heb natuurlijk niet heel Delhi gezien) en vanuit welk perspectief je het bekijkt. Ik was net 4 maanden in Nepal geweest, waar je werkelijk op alle gebieden teruggaat in de tijd. Als je het daarmee vergelijkt valt India echt wel mee.

Vergelijk je het met Nederland, kan ik me voorstellen dat je een totaal andere ervaring hebt. Het is goed de juiste context voor ogen te houden.Wat mij opvalt, is dat India in veel opzichten moderner is dan ik had verwacht. Ja, sommige dingen zijn super traditioneel, armoedig en ouderwets, maar er zijn tegelijkertijd ook tal van moderne voorzieningen. Nogmaals; je vindt hier alle contrasten. Straten vol oude ambachten, maar ook high-tech voorzieningen.

Is India veilig als vrouw alleen?

Voor zover ik op dit moment kan zeggen (ik ben hier nu vier weken), voel ik me in India tot dusver niet onveiliger dan op andere plaatsen. Wel houd ik rekening met een aantal zaken (zie onderaan) en ben ik alleen op toeristische plekken geweest. 

De positie van vrouwen in India

Onthoud dat je in een land bent waar de positie van vrouwen anders is dan in Nederland. Er is veel huiselijk & seksueel geweld en India is het land waar genderongelijkheid in 2023 op nummer 1 staat.

Mannen zijn niet gewend aan ons blanke, westerse vrouwen die alleen reizen, laat staan als ze dan ook nog strakke kleding aan heeft met ontbloot lijf. In grote delen van India wordt traditioneel hindoeïstisch geleefd en de traditionele plek van vrouwen is: in de keuken en uit het zicht.

Verder is er sprake van een overschot aan mannen. Dit komt voort uit het feit dat gezinnen in India een voorkeur geven aan jongens ten opzichte van meisjes. Er wordt om die reden vaker abortus gepleegd in het geval van een zwangerschap van een meisje. Je moet je voorstellen dat er een grote groep mannen is die geen vrouw heeft en dat waarschijnlijk ook nooit gaat krijgen. Zij hebben wel een seksuele drive zeg maar.

Vorm u zelf een eigen mening

Misschien komt het omdat ik al lange tijd door Azië reis en gewend ben aan de Aziatische chaos, of misschien waren mijn vooroordelen zelfs te groot voor India, I don’t know.  

Tot nu toe vind ik India fantastisch. 

Ik ben er wel van overtuigd dat alles perceptie is en dat het daarmee moeilijk is om een algemeen antwoord te geven. Ik kan alleen vertellen hoe ik het ervaar.

De meeste mensen deugen

India heeft een verschrikkelijke reputatie en ik zal de laatste op deze wereld zijn die het eens is met het stigma en de opvattingen ten aanzien van vrouwen.

Maar India is zóveel meer dan de slechte positie van vrouwen! India is met 1,7 miljard mensen een van de grootste landen ter wereld (er wordt zelfs verwacht dat de populatie in India dit jaar China overstijgt) en ook hier deugen de meeste mensen.

Ja sommige mensen kunnen fucking opdringerig zijn, mensen kunnen naar je staren, willen met je op de foto en proberen van alles aan je te verkopen (met daarbij kans om opgelicht te worden) maar als je al dit soort dingen weet kun je hier rekening mee houden. En ik ben nogmaals overtuigd dat de plekken waar je komt een belangrijke rol spelen. Ik ben nu in Dharamkot (Himachel Pradesh) en tot op de dag van vandaag is er niemand geweest die met me op de foto wil….

Ik vraag me bijna af of het aan mij ligt 😉

Mijn conclusie is dat India alle contrasten representeert; zowel het donker, als het licht. Aangezien hier zoveel mensen wonen, zijn er natuurlijk ook in aantallen meer mensen die je misschien liever niet tegen komt, die lastig of irritant zijn of die je op willen lichten.

En ja, er zijn hier plekken die je beter kan vermijden en dat kan je beter serieus nemen. Maar eerlijk gezegd zijn er ook plekken in Rotterdam die ik liever vermijd ’s avonds alleen in het donker.

Interessant weetje

Ik deed even een onderzoekje op internet naar de veiligheid van India voor alleen reizende vrouwen. World Population review deed in 2023 een onderzoek hiernaar. India staat op plek 9, na landen als Zuid-Afrika (1), Brazilië (2) en Mexico (4). Weet je wie er na India op nummer 10 staat? Thailand.

Ik weet niet of je ooit in Thailand bent geweest, maar persoonlijk heb ik me daar nog nooit onveilig gevoeld. Ik denk dat onveiligheid overal aanwezig is en dat het goed is om daar rekening mee te houden. In India is het vanzelfsprekend meer dan in Spanje, maar ik denk ook dat je eigen waakzaamheid en houding heel belangrijk zijn.

Tips voor alleenreizende vrouwen naar India

Volg je gevoel en intuïtie

Het allerbelangrijkste als jij alleen naar India gaat is dat je je gevoel en intuïtie volgt (maar dit geldt trouwens voor elke plek op aarde). Ik ben ervan overtuigd dat, wanneer je angstig en onzeker bent, je een heel andere ervaring gaat hebben dan wanneer je minder bang bent. Mensen voelen jouw onzekerheid en angst en in een land als India is het handig als je je mond open durft te trekken en je niet laat imponeren (of in ieder geval doet alsof ;)). Een beetje brutaal zijn en nee durven zeggen is echt heel handig.

Het gevoel van veiligheid is persoonlijk

Onthoud: bang zijn is niet erg, stom of fout. Een ander kan niet bepalen voor jou wat veilig of onveilig voelt, het gevoel van veiligheid is heel persoonlijk. Zo ben ik vaak angstig voor honden, terwijl de meeste mensen ze helemaal fantastisch vinden.

Volg je gevoel en blijf daarbij trouw aan jezelf. Doe wat goed voelt voor jou. ❤️

Praktische tips als jij ook als vrouw alleen door India gaat reizen:

Wil jij na het lezen van dit artikel nog steeds als vrouw alleen naar India? Mooi! Houd hier dan rekening mee:

 • Regel vervoer bij aankomst; dit voorkomt dat je meteen in de chaos van een taxi beland (tip voor elke plek)
 • Houd rekening met mijn voorbereidingslijstje (zie begin @elien kan ik hier verwijzen naar het eerste stuk?)
 • Kijk goed naar welke plekken je wil en regel je aankomst vooraf zodat je niet voor verassingen komt te staan.
 • Boek bij het reizen met een bus een plek voor vrouwen (dit schijnt ook te kunnen in de treinen). Ik gebruik zelf RedBus, maar je kan ook gaan voor 12GOAsia.
 • Een van de eerste vragen die je gaat krijgen is of het je eerste keer is in India. Dat is het NIET. Dit is de 2 of 3e keer dat je India bent (ja; ook als het je eerste keer is).
 • Je bent getrouwd en toevallig onderweg naar je man, of hij komt ieder moment naar jou toe. Verzin een leuk verhaal; maar je bent in ieder geval geen vrijgezel.
 • Gebruik niet alleen je intuïtie maar ook je verstand. Ga niet dronken de straat op, koop geen spullen van mensen op straat die je niet vertrouwd, ga niet zomaar met vreemde mannen mee en überhaupt kun je beter te waakzaam zijn met dingen die je doet dan te makkelijk.
 • Ik denk persoonlijk dat India geen bestemming is voor je eerste reis alleen. Er zijn makkelijkere landen en het is handig om wat ervaring te hebben op cultuur- en reisgebied.
 • En vergeet niet: Geniet van dit prachtige land! Laat je niet gek maken door alle negatieve berichtgeving over India. Ik denk dat als je weet waar je aan begint je de halve wereld gewonnen hebt.

Een heel groot deel van deze tips zijn in Dharamkot, waar ik nu ben, helemaal niet nodig. Maar je zal vanzelf ontdekken en ervaren hoe een locatie is.

De komende maanden neem ik jullie verder mee op mijn reis hier en zal ik uiteraard delen hoe vies, gevaarlijk en chaotisch ik de rest van India vind!

Powervrouwen gezocht

Ben jij nogmaals een vrouw die ook alleen door India reist (of gaat reizen)? Join dan onze Master Journey India whatsapp groep!

Wees welkom en join onze tribe van powervrouwen in India!

Herken jij je in mijn vooroordelen over India?

Laat het weten in de comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *