15/11/2023

Voorouders vereren; dit kunnen we leren van voorouder puja’s in Varkala (India)

Ik deed een puja voor mijn voorouders op het strand in Varkala India

Overal ter wereld worden voorouders vereerd, van de aboriginals in Amerika, tot de indianen in Peru en van Afrikaanse stammen tot hindoes in India. In Varkala, Kerala (zuid India) is het Papanasam strand een van de plekken waar hindoes van heel India (en daar buiten) naartoe komen voor het vereren van hun voorouders door middel van een voorouder Puja. Tijdens mijn bezoek aan Varkala deed ik ook zo’n Puja. In dit blog deel ik er alles over (of luister onderstaande podcast).

Wat is een puja?

“Puja” is een Sanskriet-woord dat onder andere wordt gebruikt in het hindoeïsme, boeddhisme en jaïnisme. Het is een ritueel om goden, godinnen of spirituele entiteiten te eren. Het hindoeïsme staat vol met rituelen, ceremonies en tradities en de voorouders hebben hierbij een belangrijke rol.

Tijdens een voorouder puja worden verschillende rituelen en ceremoniële handelingen uitgevoerd, waaronder het offeren van bloemen, wierook, lampen, voedsel en andere symbolische voorwerpen. Het traditionele doel van puja is een directe connectie met het goddelijke (wat je daar ook onder mag verstaan) tot stand te brengen, dankbaarheid te tonen en zegeningen te ontvangen.

Mijn voorouder puja

Als ik ’s morgens een koffie wil scoren en het Papanasam strand op loop zie ik tientallen mensen rondom zandbedden staan en zitten. Zandbedden met daarop beschilderde mannen met witte strepen, het doet me beetje denken aan festival tattoo’s in de zomer. Love it!

Zo te zien is het een heilig gebeuren, maar geen idee wat het precies gaande is want de borden die erbij staan zijn in Hindi en ik spreek precies 0 woorden Hindi, laat staan dat ik het kan lezen. Nieuwsgierig als ik ben loop ik naar een van de heilige mannen toe om te vragen wat er precies gaande is. Na een uitgebreide uitleg vraagt hij of ik het ook wil proberen.

Ieder mens heeft voorouders

“But I’m not Hindu” antwoord ik. “We are all human and we all have ancestors. Every human can honor their ancestors. There is no separation or inclusion”. 

Every human have ancestors and we can all honor them

Volledig eens met deze woorden plof ik op mijn knieën neer in het zand voor hem voor een puja voor mijn opa’s en oma’s. Het toeval wil dat het precies nieuwe maan is. De zogezegd “beste dag van de maan(d)”.

Lucky Mas. 

Voorouderpuja op Varkala strand
Het Papanasam strand zit rond zonsopkomst en zonsondergang vol met Hindoes die hun voorouders eren door middel van een Puja

Het voorouder ritueel

In de voorouder puja sta ik dus stil bij mijn opa’s en oma’s door middel van verschillende rituelen. Zo noem ik hun namen en creër ik een offer met bloemen, rijst, water en zaden in een bananenblad.

Gedurende het ritueel doe ik mijn best de mantras mee te chanten (dit is by far het moeilijkste stuk met alle voor mij onbegrijpelijke woorden en zinnen), draai ik verschillende keren rondjes en krijg ik een ring om mijn vinger van een tak. Na een half uur zijn de rituelen klaar en laat ik de zielen van mijn voorouders los door het gevulde bananenblad achterstevoren in de oceaan te gooien. Steeds worden de namen van opa’s en oma’s herhaald.

Na afloop krijg ik met verf een bindi op mijn hoofd en borstkas. Zo is in ieder geval heel Varkala op de hoogte van mijn bezoek aan deze puja. Al met al wordt de happening bekeken door vele nieuwsgierige Indiers om me heen. Ik ben overduidelijk de enige witte vrouw op het hele strand die ook nog eens helemaal niks van de puja begrijpt.

Terwijl ik na afloop in de stromende regen naar huis loop ontdek ik dat de verf op mijn voorhoofd uitloopt. Waar ik me in Nederland rot zou schamen als ik zo op straat moet, is het hier doodnormaal. Niemand kijkt gek op of moet lachen. Behalve ikzelf, als ik mijn telefoon pak en mijn eigen gezicht zie.

Wat kunnen we van voorouderverering leren?

Het was heel bijzonder om mijn opa’s en oma’s te vereren. Niet omdat ik perse geloof dat dit moet met rondjes draaien, rijst, bloemen en bananenbladeren, maar omdat stilstaan bij je voorouders krachtig is. Voor mij is alles daarom heen meer een manier waarop je kan stilstaan en betekenis kan geven aan het hele gebeuren. Een ritueel.

Zoiets als beschuit met muisjes bij een geboorte, gebak bij een verjaardag of champagne bij oud en nieuw. Door het ritueel geef je het betekenis en sta je erbij stil. Het geeft kracht aan dat wat je wil.

Het gaat er wat mij betreft dus niet om of je in de voorouder puja zelf gelooft of niet. Het gaat om de intentie en het idee erachter. Stilstaan bij je wortels, dat eren en daarvoor buigen.

Zonder je ervan bewust te zijn hebben je voorouders namelijk een grote invloed op je leven. Het leven waar ik persoonlijk immens dankbaar voor ben. Zonder hen was ik er nu niet geweest en had ik nu niet het leven gehad wat ik nu had.

We zijn onderdeel van iets veel groters dan dat waar we vaak aan denken. Wij zitten in een systeem en worden gedragen door onze voorouders. Voorouderverering symboliseert de continuïteit van het leven. Het besef dat we voortkomen uit onze voorouders en een schakel zijn in een grotere keten van leven geeft het leven in mijn beleving meer betekenis. Na ons zal weer een volgende generatie komen en op een dag zijn wij hun voorouders. Wij creëren de wortels voor hen. Wat willen we voor hun achterlaten?

Het herdenken van mijn voorouders gaf mij een gevoel van verbondenheid en dankbaarheid. Hun reis stopte, maar de mijne gaat verder. Je verdiepen in en verbinden met je voorouders kan een grote bijdrage leveren aan persoonlijke en spirituele groei, meer bewustwording en betekenisgeving.

De invloed van je voorouders op je leven is overigens niet alleen een spiritueel ding. In de wetenschap houden zowel de genetica als de epigenetica zich met dit vakgebied bezig. Interessant weetje over dat laatste: de epigenetica onderzoekt ook hoe omgevingsfactoren de activiteit van genen kunnen beïnvloeden.

Voorbeeldje (afkomstig van dit uitgebreid blog): wanneer een rokende moeder een zoon krijgt, dan heeft deze meer kans op overgewicht. Als zij een dochter krijgt die vervolgens weer een zoon krijgt, dan heeft deze ook meer kans op overgewicht. Dit komt uit de Avon Longitudal Study. De impact van leefstijl kan dus meerdere generaties overspringen!

Hoe kan dit helpen op jouw journey?

  • Kennis van je voorouders en de familielijn kan enorm bijdragen aan meer zelfbewustzijn en zelfinzicht. Begrijpen waar je vandaan komt, hoe je wortels lopen, wat de familiegeschiedenis is en waar bepaalde patronen vandaan komen. In veel families is sprake van generationeel trauma. Daar inzicht in krijgen maakt heling mogelijk in de hele lijn. Onthoud dat het was wat het was en dat je daar niks aan kan veranderen. Maar jij kan wel het begin zijn van het doorbreken daarvan en de start van verandering.
  • Dankbaarheid cultiveren voor de erfenis die zij hebben achtergelaten. Onze voorouders leefden in een hele andere tijd en hebben gevochten voor onze welvaart (denk even aan de eerste en tweede wereldoorlog en de eeuwen voor ons). Zij maakten de baan vrij voor ons leven nu. Wat kan jij doen wat zij niet konden? Welk pad kan jij kiezen wat zij niet konden? Welke mogelijkheden kan jij wél benutten? Wees dankbaar en creëer de kansen die je nu hebt!
  • Stilstaan en verbinden met je voorouders kan heel krachtig werken op zowel emotioneel als spiritueel en mentaal niveau. Als je je bedenkt hoeveel voorouders er achter je staan; dit zijn er letterlijk duizenden dan wel niet miljoenen. Hun levens hebben invloed gehad op jou. Ik visualiseer regelmatig in meditatie dat zij achter me staan en met hen verbinden geeft mij heel veel kracht. Het geeft me op momenten dat ik me alleen of onzeker voel een gevoel van verbondenheid. Ik voel hun guidance en aanwezigheid en voel me dan letterlijk gedragen.
  • Roep de hulp in van je voorouders op momenten dat je niet weet wat te doen. Ik doe dit zelf zo nu en dan, vooral met mijn overleden oma. Onze voorouders dragen zoveel wijsheid bij zich en visualiseren dat ik met haar in verbinding ben is voor mij heel helpend. Ik stel haar de vraag die ik heb en veelal komt het antwoord op een gegeven moment tot me. Volgens mij hoef je hiervoor trouwens niet perse spiritueel te zijn of te geloven in leven na de dood; het gaat er in mijn beleving meer om dat je je opent voor een andere dimensie van denken en de kennis en wijsheid benut die via je voorouders ook aanwezig is in jou. Het is niet iets buiten jezelf, het is in ons allemaal aanwezig.

Conclusie

Bewust zijn van en verbinden met je voorouders is een krachtige tool voor persoonlijke & spirituele groei, bewustwording en betekenisgeving.

Hoewel ik de Puja geweldig vond, vond ik ook het antwoord van de man die de Puja uitvoerde fantastisch. Het feit dat we allemaal mensen zijn en dat we geen onderscheid hoeven maken tussen mensen onderling. Mensen zijn mensen, onafhankelijk van hun achtergrond, religie of cultuur.

Dit is ook hoe ik het zie en waarom ik doe wat ik doe. Er is zoveel boeiends te vinden in de verschillende religies, filosofieën en tradities. Je hoeft je hier niet perse mee te identificeren, je kan er eruit halen wat resoneert. Dat is in ieder geval hoe ik het doe.

“Of je nou wel of geen hindoe bent. We hebben allemaal voorouders”, om mijn heilige vriend nog even te herhalen. 

Denk jij weleens na over je voorouders en heb jij bijzondere rituelen om hen te eren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *