20/09/2023

Geluk & eenvoud in de Himalaya: in gesprek met Bim

Teahouse Mardi Himal Basecamp |MasterJourney

Geluk, wat is dat eigenlijk? Wat hebben we als mens nodig om geluk te ervaren? Een belangrijke levensvraag in Mijn Master Journey en een vraag die ik ook voor mezelf probeer te ontrafelen.

In mijn reis ontdek ik steeds vaker dat geluk hem zit in kleine dingen en niet perse in het grootse. Op Mardi Himal Basecamp, in de majestueuze Himalaya’s in Nepal, ontmoette ik het schoolvoorbeeld daarvan: Bim.

Ik deel zijn inspirerende verhaal op mijn YouTube kanaal omdat ik denk dat we er allemaal wat van kunnen leren. In het nastreven van geluk vergeten we weleens dat geluk er eigenlijk al is. En dat laat Bim heel mooi zien.

In dit blog deel ik de hoofdpunten van de video die ik op nam. Dit was overigens een van de eerste video’s die ik maakte, voordat ik leerde dat ik mijn telefoon beter een slag kon draaien. Al doende leert men zullen we maar zeggen ;).

Wat is geluk eigenlijk?

Laten we eens beginnen met wat de definitie van geluk is. In de encyclopedie en op Wikipedia wordt geluk als volgt beschreven:

Geluk is een emotie en betekent tevreden zijn met de huidige leefomstandigheden’

Ik denk dat het volgende verhaal deze hele zin perfect weergeeft.

Het inspirerende verhaal van Bim

Bim leeft op een hoogte van 4500 meter in een houten huisje op de basecamp van Mardi Himal. Je weet wel, die trekking in het Annapurna gebied in Nepal. Stel je even voor; sneeuw, hagel, vrieskou en vooral: volledig afgezonderd van de wereld.

Ik ontmoette Bim bij toeval de avond voordat ik deze video op nam, terwijl hij op weg was van HighCamp naar Basecamp. Een trek van maar liefst 3 uur omhoog, terwijl hij er al minimaal 3 uur op had zetten. Met een grote grijns op zijn gezicht en vol energie raken we in gesprek.

Terwijl ik met Bim klets, vertelt hij trots over zijn eenvoudig (en dat is nog zacht uitgedrukt) huis op “de mooiste plek op aarde”. Bovenop Mardi Himal Basecamp en omringd met niks anders dan immense bergen en natuur.. Op de vraag of je de schoonheid van zo’n plek blijft zien als je het elke dag ziet, antwoordt hij:

” Elke dag opnieuw explodeert mijn hart wanneer ik naar het veranderende uitzicht kijkt. Ik ben de gelukkigste man op de wereld”

Beam

Genieten van de kleine dingen in XXL versie

Bim drinkt gletsjer-, sneeuw- en regenwater en haalt verder vrijwel alles wat hij nodig heeft uit dat wat er om hem heen in de natuur te vinden is. Eens in de zoveel tijd maakt hij de trek naar beneden en dat is oprecht een trekking. Een trekking waar mensen (zoals ik) een vergunning voor aanvragen en een gids voor nemen. Waar we trots selfies maken omdat we blij zijn dat we het gehaald hebben. Een hele prestatie šŸ˜‰

In een wereld waarin materiƫle rijkdom vaak worden gezien als de sleutel tot geluk, is Bim het bewijs dat ware vreugde voortkomt uit het waarderen van de eenvoudige dingen.

Zijn “huis” zou bij ons dienst doen als schuur. Het heeft geen verwarming (besef nogmaals even dat het hier dag en nacht vriest), hij warmt zichzelf op met een open vuur en daar kookt hij ook op. Ook is er geen douche of toilet. Voor ons westerlingen ondenkbaar: er is ook geen bereik, geen elektriciteit en er zijn geen andere mensen, op de trekkers die de zonsopkomst komen kijken na.

Er valt weinig tot niks te beleven op de basecamp van Mardi Himal, behalve de steeds veranderende schoonheid van de natuur aanschouwen. Bim beschrijft hoe elke minuut een nieuw uitzicht brengt, afhankelijk van het weer en het tijdstip van de dag.

Op de vraag wat de sleutel tot geluk is benadrukt hij het belang van in het moment leven en het genieten van alles wat aanwezig is in de natuur om ons heen.

Tea Mardi Himal Basecamp Masterjourney
Bim in zijn theehuisje op Mardi Himal Basecamp waar hij koffie en thee maakt voor trekkers

Geluk is altijd aanwezig

Zijn keuze om eenvoudig te leven en te genieten van de prachtige natuur om hem heen heeft Bim gebracht waar hij wil zijn. Hij deelt zijn vreugde en levenswijsheid met de trekkers die zijn theehuis bezoeken en moedigt hen aan om het leven te omarmen, ongeacht materiƫle rijkdom.

Kijkend naar de definitie van geluk is dit precies wat Bim doet. Hij is gelukkig met de huidige omstandigheden.

Terwijl ik afscheid nam van Bim, dringt het tot me door dat geluk geen vaste vorm heeft en dat we het helemaal niet hoeven na te streven. Bim is het voorbeeld dat het kan worden gevonden in de meest simpele momenten, in de verbinding met de natuur en in het koesteren van het leven zelf. Aspecten die altijd aanwezig zijn, maar die we vaak niet opmerken. Dat leren zien Ć©n er dankbaar voor kunnen zijn is , denk ik, de sleutel tot geluk.

Alles waar Bim van geniet is gratis, maar onbetaalbaar tegelijkertijd.

Super inspirerend, vind je niet?

Mardi Himal Basecamp trek

Mocht jij de Mardi Himal Basecamp trek in Nepal gaan maken (wat ik je absoluut aanraad want het is prachtig!) vertrek dan om 4 uur vanaf Highcamp naar Basecamp zodat je de zonsopkomst bij Bim kan zien. Echt onvergetelijk mooi. Bim maakt koffie en thee (zoals je ook op de video kan zien) en de rest regelt moeder natuur voor je. Onderstaande foto zegt meer dan 1000 woorden.

MardiHimal zonsopkomst MasterJourney
De zonsopkomst bij Bim op Mardi Himal Basecamp: een must see als je de Mardi Himal trek gaat maken

Wil je echt avontuur?

Als je echt avontuurlijk ben kan je ook bij Bim overnachten in het hutje, tegen een hele kleine vergoeding. Verwacht geen luxe, erbarmelijke omstandigheden maar een van de vetste ervaringen van je leven.

De vriend met wie ik de trekking maakte is bij Bim blijven slapen en was lyrisch. Hij vertelde me werkelijk alle weersomstandigheden te hebben meegemaakt . Met niks anders dan stilte, natuur en de bellen van de grazende yaks rondom je is dit een overnachting om nooit meer te vergeten. Oh ja; vergeet de sterrenhemel niet!

Mocht je dit willen, neem dan je slaapzak, wat eenvoudigs te eten en vooral: warme kleding mee vanaf de highcamp. Vanwege het gebrek aan mobiele verbinding kan je uiteraard niet van tevoren zeggen dat je komt. Maar geloof me; bijna niemand weet dit dus je hebt hele grote kans dat je kan blijven slapen. Is het niet bij hem in het hutje, dan wel in het theehuisje.

Geniet en geef Bim heel veel liefs van mij!

Nog leuker; download de video en laat hem dit zien, hij kan het namelijk zelf niet bekijken.

Wat is jouw definitie van geluk?

Nu ben ik benieuwd; wat is jouw definitie van geluk? En wat vind je van het verhaal van Bim? Laat me weten in de comments!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *